08 de setembre de 2020
08.09.2020
Diari de Girona

Girona registra 14 morts en medis aquàtics i ja iguala el total de l'estiu passat

Falten vuit dies per tancar la temporada i ja s'han registrat 10 defuncions per ofegament a les platges, tres accidents marítims en medi marítim i un submarinista finat · És el tercer pitjor període estival en ofegats des del 2015

07.09.2020 | 23:16
Girona registra 14 morts en medis aquàtics i ja iguala el total de l'estiu passat

Les comarques gironines ja han assolit el mateix nombre de morts en medis aquàtics que l'estiu de l'any passat. Catorze persones han perdut la vida a la província fent alguna pràctica a la Costa Brava. Encara falten vuit dies per tancar -15 de setembre- la temporada oficial d'estiu i ja s'ha igualat la de l'any passat.

Protecció Civil de la Generalitat només comptabilitza els morts que s'han produït a les platges de la Costa Brava. D'aquesta tipologia de víctimes, els ofegats, ja se n'han produït deu enguany. Mentre que la resta de les persones finades han perdut la vida en diferents circumstàncies. Concretament, tres en accidents marítims i l'últim era un submarinista.

És el segons any consecutiu amb 14 morts a la Costa Brava. L'any passat, però, l'estiu va acabar amb la vida de 14 persones que estaven a les platges de les comarques gironines i, per tant, van patir un ofegament. Fins al 7 de setembre en canvi, hi ha hagut deu morts d'aquesta tipologia a la Costa Brava.

Això situa per ara aquest període estival com el tercer pitjor al litoral gironí des del 2015. Segons les dades, el segon pitjor estiu va ser el de l'any 2017, amb 12 ofegats. El primer és del de l'any passat i, per tant, aquest per ara és el tercer. D'altres estius la xifra no superava els dos dígits, des de l'any 2015 han mort 54 persones ofegades a les platges gironines.

Canvi en el perfil

S'ha de dir que enguany el perfil de les defuncions a les platges ha patit un canvi. Això ve motivat per la crisi sanitària del coronavirus. Si en els últims anys parlàvem de morts de nacionalitat estrangera, especialment francesos, a la Costa Brava, enguany aquesta característica ha desaparegut i de les víctimes mortals 13 de les 14 són de nacionalitat espanyola i, la majoria, dels mateixos municipis o del voltant d'on el tràgic succés ha ocorregut.

En total han mort tres dones i quatre homes d'entre 63 i 88 anys. És a dir, persones d'edat avançada i alguns d'ells, per no dir gairebé tots, han esdevingut el que s'anomena l'ofegat silenciós, que suposa que quan la víctima és a l'aigua pateix algun problema -ja sigui respiratori o per algun tema de salut previ- i mor a dins l'aigua i poc després apareix surant.

Tres menors ofegats

L'altra cara de la moneda de les víctimes mortals d'aquest estiu són els menors d'edat que han mort ofegats. Concretament, tres nens han perdut la vida ofegats a la costa gironina: dos nens de 6 i 7 anys i un jove, de 16 anys. Els dos primers van patir l'ofegament el 29 de juny a la platja de la Punta de Roses. Un d'ells va perdre la vida el mateix dia dels fets i l'altre, a l'hospital Josep Trueta uns dies després.

L'altre cas va produir-se el 15 d'agost. Un jove de 16 anys de la Garrotxa va morir mentre feia snorkel a la platja Gran de Platja d'Aro i va morir arran de la picada d'un peix aranya. Un accident que va copsar durant dies els mitjans de comunicació per la raresa de la causa de la mort.

A banda d'aquests ofegaments, a la Costa Brava també ha mort aquest estiu un submarinista quan fondejava a Tossa amb un grup. També s'han de lamentar tres defuncions per accidents marítims a Begur, el Port de la Selva i Roses. El de Begur també va tenir com a protagonista una nena, aquest cas de 8 anys. Va perdre la vida arran que la barca en la qual anava la família li va passar per sobre quan es va precipitar a l'aigua a la cala Sa Tuna.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit