Les agressions a funcionaris al Centre Penitenciari del Puig de les Basses arriben a 17 en el primer semestre de l'any. El sindicat Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) assegura en el seu informe dels primers sis mesos de l'any que si bé han caigut en nou casos respecte al mateix període de l'any anterior, el centre de Figueres és el tercer amb més incidències. Empatat amb la presó de Quatre Camins pel que fa a nombre d'agressions a funcionaris (17). Una xifra que només superen les 60 de Brians 1 (Sant Esteve Sesrovires) i els 24 de Brians 2.

Pel que fa a la tipologia d'agressions que han patit els funcionaris, de les 17 registrades al Puig de les Basses, quatre han estat de caràcter greu i la resta, lleus (13).

A tot Catalunya hi ha hagut un total de 154 agressions a les presons. Des del CSIF es destaca en un comunicat que «els 25 -els ferits greus- companys que han precisat baixa mèdica a conseqüència d'una agressió, han estat un total de 528 dies sense poder treballar, esperem que la recuperació física hagi estat plena i que les seqüeles psicològiques hagin desaparegut en la seva totalitat». En el mateix període de l'any 2019 el nombre d'agressions va ser 158. El sindicat extreu les dades del Departament de Justícia, que comptabilitza les agressions que pateixen tant funcionaris com interns.

L'any passat, com ja va informar Diari de Girona a principis d'enguany, les agressions a funcionaris a la presó de Figueres, Puig de les Basses, es van doblar respecte de l'any anterior. En l'informe anual del CSIF es va denunciar que dels 33 casos registrats el 2018 es va passar a 66 el 2019.

A parer del CSIF, que ostenta el gruix d'afiliats a l'àmbit judicial, les xifres d'agressions d'aquest primer semestre de l'any 2020 continuen essent elevades i esperen que vagin de baixa o almenys, que els treballadors puguin estar més protegits aviat.

Això serà possible, esperen, amb la revisió del Govern espanyol de l'article 80 de la Llei Orgànica 1/1979 de 26 de setembre, que reconeixerà, a efectes legals, el caràcter d'agent de l'autoritat als funcionaris penitenciaris.

Agents de l'autoritat

Això segons el CSIF permetrà que el col·lectiu estigui «més protegit jurídicament i que agredir un funcionari no es produirà gratis, amb el qual, conseqüentment, s'espera que les agressions disminueixin», destaquen. I alhora, millorin les condicions laborals d'aquest grup de treballadors que asseguren que sovint està «oblidat».

Amb tot, asseguren que les dades del primer semestre no els conviden a l'optimisme i que continuaran vetllant perquè compleixi el protocol d'agressions.