Diversos actes vandàlics realitzats durant la nit han deixat les comarques gironines sense servei de tren durant més de tres hores. Han aparegut diversos elements -pneumàtics, matalassos- cremats en punts de la xarxa ferroviària gironina.

Això ha dembocat que de bon matí ja no hi hagués servei de trens ni de l'alta velocitat ni per via convencional.

El d'alta velocitat s'ha començat a normalitzar al cap de dues hores. Concretament, Renfe ha informat que des de les 10 hores i 25 minuts s'ha recuperat el servei d'Alta Velocitat entre Barcelona i Vilafant, en els dos sentits de la marxa. Tot i això, apunten que es poden produir increment del temps de viatge habitual derivat de les afectacions al sistema de senyalització.

La línia R11 finalment ha pogut començar a restablir parcialment la circulació, tres hores després dels fets. Renfe a dos quarts de dotze ha informat que es restablir parcialment la circulació al tram Maçanet - Girona - Figueres.

Tot i això, aquesta línia prestarà el servei fora del seu horari i amb importants retards degut a la circulació en trams de via única (Maçanet - Girona i Girona - Flaçà) i danys que afecten al sistema de senyalització. Tècnics d'Adif segueixen treballant en la reparació de les instal·lacions malmeses.

Al voltant de les 12 del migdia per altra banda circularà un tren especial Ave entre Figueres, Girona i Barcelona per a minimitzar les afectacions tant els clients d'alta velocitat com als dels serveis de Rodalies que s'encaminaran a aquest servei.

Fins al moment s'han vist afectats una vintena de trens d'Alta Velocitat i Rodalies.

Els Mossos d'Esquadra per la seva banda han obert una investigació per intentar aclarir qui hi ha darrere dels fets. De moment, cap col·lectiu ho ha reivindicat, però coincideix que avui és la Diada Nacional de Catalunya.

Els Bombers de la Generalitat han hagut d'intervenir en un total de sis incendis a les vies de tren de les comarques gironines, principalment per crema de pneumàtics i matalassos. Tot i que en un cas les flames han destrossat també la fibra soterrada. Els incendis s'han produït entre dos quarts quatre de la matinada i quarts de set del matí. Els municipis afectats per aquests actes de vandalisme són Celrà, Sant Martí Vell, Riudarenes, Pontós, Sant Joan de Mollet i Caldes de Malavella.

També a la zona de Lleida diferents incendis derivats de crema de pneumàtics, però que no han malmès la infraestructura i no afecte el servei ferroviari

RENFE ha anunciat que anirà actualitzant l'afectació dels serveis a mesura que es conegui l'estat de les afectacions.