14 de setembre de 2020
14.09.2020
Diari de Girona

Educació admet que hi haurà «molts positius entre alumnes i professorat»

El director general de Centres Públics, Josep González Cambray, apel·la a la «corresponsabilitat» en el compliment de les mesures dins i fora les aules

14.09.2020 | 06:00
Educació admet que hi haurà «molts positius entre alumnes i professorat»

El director general de Centres Públics del Departament d'Educació, Josep González Cambray, va assegurar ahir que els centres educatius ho tenen «tot a punt» per a l'inici del curs escolar, tot i que ha advertit que caldrà «conviure amb el virus» i ha apel·lat a la «corresponsabilitat» en el compliment de les mesures. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Cambray ha admès que hi haurà «molts casos positius» entre l'alumnat i el professorat, però que «no voldrà dir que l'escola no hagi fet bé la seva feina». El director general de Centres Públics preveu «bastantes» aules tancades per setmana i ha recordat que al País Valencià n'han tancat una trentena ja la primera setmana, amb la meitat de centres dels que té Catalunya. «Que tot estigui a punt no vol dir que no sigui un curs excepcional», ha dit Cambray, que preveu «moltes dificultats» durant aquest inci de curs. Tot i aquesta situació, ha defensat que els centres educatius «han d'obrir sí o sí» i que «no hi ha alternativa», ja que molts alumnes porten sis mesos sense trepitjar les aules.

Responsabilitat fora les aules

Cambray ha detallat les mesures que el Departament d'Educació ha posat en marxa per començar el curs en plena pandèmia de la covid-19, i també ha demanat «corresponsabilitat» perquè fora de l'horari lectiu també es compleixin les mesures, com ara en el moment en què els pares portin o recullin els seus fills. I ha afegit: «quan un alumne surti de l'escola no es pot abraçat amb un altre a la plaça del davant». Ha explicat que, en el cas de les activitats extraescolars, es podran fer «sempre que es mantingui distància, mans i mascareta».

El director general de Centres Públics ha admès que caldrà prendre mesures encara que pedagògicament no els agradin, com l'ús de la mascareta a partir dels sis anys almenys durant les dues primeres setmanes de curs, per garantir que «l'escola estigui oberta i tingui el mínim risc possible». En aquest sentit, ha recordat que «el risc zero no existeix» i ha remarcat que «l'escola no és amplificadora del virus, però reflecteix la realitat».

Davant la previsió que hi hagi «molts casos positius» a l'escola, Cambray ha dit que faran «una gestió el més acurada possible dels casos» i ha dit preveure «bastantes» aules tancades per setmana. De fet, ho ha comparat amb la situació al País Valencià, on ja porten una setmana d'escoles obertes i han tancat entre 30 i 35 classes. «Nosaltres tenim el doble de centres educatius que el País Valencià, veurem què passa, estem preparats», ha dit. En tot cas, ha assenyalat que els casos que apareguin durant els primers dies «vindran de fora de l'escola».

Protocol a seguir

En cas d'un positiu en una aula, el responsable d'Educació ha recordat que tot el grup estable haurà de passar una quarantena de 14 dies, però que es continuarà fent docència a distància. Pel tancament d'una escola sencera, Cambray ha explicat que hi haurà d'haver entre dos i tres casos al centre, i que en aquest moment es decidirà en funció del seu context, com ara quina és la presència del virus en aquella localitat o barri. Aquesta decisió, ha remarcat, la prendran conjuntament els departaments de Salut i Educació, i no hi intervindrà el Govern espanyol.

Cambray també ha fet referència al col·lectiu de pares que no volen portar els seus fills a l'escola. El director ha dit esperar que siguin «els menys possibles» i ha explicat que primer hi haurà un «període de convenciment» i posteriorment s'analitzaran els casos. Pel que fa al transport escolar, a part de les mesures de seguretat generals, ha concretat que no es pot menjar ni beure, que els alumnes ocuparan el mateix seient i que, «quan sigui possible», s'agrupin per grups estables.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook