15 de setembre de 2020
15.09.2020
Diari de Girona

Jutgen un veí de Sant Joan de les Abadesses per violar una nena de 14 anys

La defensa al·lega que l'acusat, que tenia 21 anys, no sabia l'edat de la menor i té un nivell de "maduresa" semblant

15.09.2020 | 18:25
Jutgen un veí de Sant Joan de les Abadesses per violar una nena de 14 anys

L'Audiència de Girona ha jutjat aquest dimarts un veí de Sant Joan de les Abadesses (Ripollès) que s'enfronta a 23 anys i mig de presó per violar una nena de 14 anys. Segons la fiscalia, el processat i la víctima van començar a parlar a finals el 2016 a través d'Instagram i van quedar per primer cop el febrer del 2017. Aleshores, van mantenir relacions sexuals voluntàries, tot i que legalment la víctima no podia donar consentiment per tenir menys de 16 anys. Van tornar a quedar l'agost del mateix any quan, segons la víctima, l'acusat la va violar. La defensa esgrimeix que l'acusat no és responsable penalment perquè té "un nivell de desenvolupament o maduresa" semblant a la menor. En el moment dels fets, ell tenia 21 anys.

Segons informa el TSJC, la fiscalia l'acusa d'un delicte d'abús sexual a menor de 16 anys amb penetració i d'un delicte d'agressió sexual a menor de 16 anys amb penetració i demana una pena de 23 anys i mig de presó. En concepte de responsabilitat civil, vol que indemnitzi la víctima amb 30.000 euros.

Tant l'acusat com la víctima han explicat al judici que es coneixien de vista de Camprodon i perquè la germanastra de la noia havia coincidit amb el processat a l'institut. No va ser fins a finals del 2016 que van començar a parlar per missatge a través d'Instagram i, una mica més tard, per whatsapp.

Tots dos han relatat que cap al mes de febrer o març del 2017 van quedar per primer cop. El processat la va anar a recollir amb cotxe i van anar fins a una zona boscosa de Camprodon on van mantenir relacions sexuals. L'acusat ha assegurat que aleshores no sabia que la menor tenia 14 anys i que, per l'aparença, creia que en tenia "16 o 17". La víctima, en canvi, ha assegurat que li havia dit la seva edat i que ell era conscient que en tenia 14.

Aquest és un dels aspectes clau del judici perquè, segons el Codi Penal, l'edat mínima per donar el consentiment en una relació sexual són els 16 anys.

Després d'aquesta primera trobada, tots dos han coincidit que van estar un temps sense xerrar. Segons l'acusat, perquè va descobrir l'edat de la menor, segons la víctima perquè "simplement van perdre relació".

Van reprendre la comunicació uns mesos després i van quedar per tornar-se a veure la nit del 20 al 21 d'agost. El processat va anar a buscar la menor a casa de la seva germanastra i la va portar fins al seu domicili de Sant Joan de les Abadesses.

I aquí és on les versions són completament oposades. L'acusat diu que van tornar a tenir relacions sexuals consentides però la menor assegura que la va violar. "Li vaig dir que no, que parés, però no ho va fer", ha explicat. Després de la presumpta agressió sexual, el processat la va dur a casa.

La víctima ha explicat que va estar uns dies sense atrevir-se el que havia passat per "por" i per "vergonya". Finalment, ho va explicar a uns familiars, que ho van posar en coneixement dels seus pares i van interposar una denúncia als Mossos d'Esquadra el 4 de setembre.

La defensa, que demana l'absolució del processat, al·lega que en les primeres relacions sexuals el processat no sabia que la víctima era menor de 16 anys i, tant pel suposat abús com per l'agressió sexual, esgrimeix l'article 183 quater que recull que, si hi ha "consentiment lliure", no hi ha responsabilitat penal si "l'autor és una persona propera a la menor en edat i el seu grau de desenvolupament o maduresa" és similar. Es tracta del punt que va fer servir la defensa del cas Arandina.

La fiscal, al seu informe, ha subratllat que hi havia més de sis anys de diferència entre víctima i acusat i ha descartat que fos possibles que tinguessin un nivell de maduresa semblant amb edats tan dispars. També ha remarcat que el processat sabia l'edat de la menor perquè, precisament, coneixia la seva germanastra i sabia quants anys tenia.

El judici, que s'ha fet a la secció quarta de l'Audiència de Girona, ha quedat vist per a sentència.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook