El sector turístic de la Costa Brava ha perdut més d'un 40% de les pernoctacions durant el juliol i l'agost. Un informe de la Direcció General de Turisme constata que durant el juliol les pernoctacions van baixar un 41,6% i un 42% respecte als mateixos dos mesos de l'any passat.

L'informe indica que els establiments turístics de la Costa Brava han obert un 91,96% de les places al juliol i un 94,68% a l'agost, amb una ocupació sobre aquesta oferta operativa del 36,3% i el 43,1%, respectivament. Si es té en compte el total de l'oferta turística habitual a la zona, l'ocupació va ser del 25,9% al juliol i del 40,8% a l'agost.

En el cas del Pirineu, on es van oferir el 93% de les places disponibles al juliol i el 96% a l'agost, l'ocupació va ser del 31,5%, xifra que suposa un 29,3% del total de places existents a la zona, amb una caiguda de les pernoctacions del 26,7% respecte al juliol del 2019.

A l'agost, l'ocupació al Pirineu de les places operatives va ser del 48,3%, un 46,4% del total existent, amb una caiguda del 27,2% en les pernoctacions.

Pel que fa a la resta de Catalunya, la davallada ha estat del 50%. La tendència durant aquests dos ha estat molt «desigual» segons les zones, però s'ha notat una reducció de l'estada mitjana: un 13% al juliol i un 7,8% a l'agost. A més, els turistes han estat, en la seva immensa majoria, catalans (56,2% al juliol, 61,5% a l'agost), mentre que l'oferta s'ha concentrat a les zones interiors. De fet, Barcelona no ha arribat al 63% de places operatives, mentre que la Costa Daurada ha ofert el 80%.

Tipus d'establiment

D'altra banda, l'informe de Turisme també constata que els hotels són els establiments turístics que han tingut uns millors resultats aquest juliol complicat, especialment a la Costa Daurada. En canvi, a la Costa de Barcelona els nivells d'ocupació han estat més elevats entre els càmpings. A l'agost, els establiments turístics amb millor ocupació han estat els de turisme rural (45%), seguits dels càmpings (41,8%) i els hotels (32,8%).

Pel que fa al tipus de visitant, aquest estiu Catalunya ha comptat, majoritàriament, amb turistes locals. El mercat català ha representat el 56,2% de les pernoctacions del juliol, xifra que l'any anterior era només del 23,7%. A l'agost, la tendència encara ha anat més a l'alça, amb el mercat local representant el 61,5% del total de pernoctacions, més del doble del 27% del mateix mes del 2019. Això es deu, principalment, a la caiguda dràstica en visitants estrangers. França ha representat l'11,3% de les pernoctacions, seguida dels Països Baixos (5,9%) i Bèlgica i Alemanya (2,5% cadascun).