Les cues davant molts comerços i els mercats van marcar el primer dissabte de noves restriccions contra la propagació del coronavirus, activades als municipis de Girona i Salt des de dimecres passat. En ple dissabte, dia de mercat per excel·lència, la limitació d'aforament de 150 persones al Mercat del Lleó de Girona va provocar llargues cues per poder-hi accedir. L'entrada es feia per un únic accés, on es permetia l'entrada de gent a comptagotes a mesura que en sortien d'altres. A la porta, calia posar-se gel hidroalcohòlic d'un dispensador.

«Ara ens trobem que hem de fer cua aquí, però és el que toca», explicava Sílvia Otero mentre esperava amb la seva filla per accedir al mercat, tot remarcant que «millor això que un confinament». També es mostrava optimista la seva filla, Paula Linares, tot i haver-se quedat sense poder anar al parc infantil a causa de les restriccions, però s'ho agafava «bé» perquè «encara podem anar a passejar».

A l'interior del mercat, les aglomeracions pràcticament desapareixien. «Som 60 parades, amb un aforament de 150 no hi ha cues a dins, les botigues van molt desafogades», observava Manel Rodríguez, gerent de la parada Pollastres Manel. «Igualment els clients podrien estar fent cua deu minuts en una botiga, doncs ara esperen a fora, a l'exterior i amb distàncies, i així aquí dins no hi ha massificació», considerava Rodríguez.

Tot i veure necessàries les mesures, el botiguer admetia que «la caixa no es fa igual perquè ara anem a un 50%», fet que atribueix a que «molta gent no s'espera» al veure la cua de fora. Rodríguez afegia que «ja hem passat per això un cop», en referència als mesos de confinament, quan «en comptes de venir dissabte, la gent es distribuïa entre la setmana o feia comandes online», cosa que creu que «segurament es tornarà a activar». Tot i això, el gerent de la parada comentava que, ara que no estem confinats, els clients del mercat «volen venir i veure el producte, veure que els ho prepares».

Des de la parada Bottega Toscana, Fernando Mugnaini explicava que «notem poc» l'efecte de les restriccions, si bé, d'altra banda, creia que «segurament venem menys perquè hem hagut de tancar la parada», que abans tenien oberta. «Tenim producte aquí dins que ara no es veu», explicava Mugnaini. A més, «el costum que tenim de parlar amb la gent, es talla amb tot això», deia, tot assenyalant el plàstic que feia de barrera entre dependents i clientela. «No és com abans, que podia parlar sobre com cuinar un producte». En tot cas, tenia clar que «és un fet que hem de passar, sempre dic que no hem viscut la guerra, doncs ens ha passat això», afirmava Mugnaini.

Els clients del mercat acceptaven les mesures, que on més es deixaven notar era en l'aforament i en que «ara s'ha d'aixecar més la veu» al parlar amb els dependents, explicava Carme Orra, una clienta a qui les mesures ja li eren familiars perquè «passava el mateix durant el desconfinament».

Tot i que podien passejar més espaiats que de costum per l'interior del mercat, les distàncies de seguretat es feien difícils de mantenir en certes botigues. En aquest sentit, una altra clienta, Elisabeth Puiggròs, es queixava que «la limitació de la distància i del número de persones per entrar dins el mercat seria correcte si un cop a dins també es respectés». Puiggròs veia com «hi ha parades amb molta gent i sense cap mirament a l'hora de respectar les distancies». I afegia que «a les parades de fora, no hi ha cap control».

Limitacions a bars i comerços

En el que han patit més les restriccions, tant comerços com restauració, és en l'aforament. A la botiga Casa Coll, molt a prop del mercat, la cua sovint ocupava el carrer. Una de les persones que esperava per entrar, Viki Gay, ho veia amb bons ulls perquè «és el que toca, per protegir-nos i estar tots bé». Al seu altre accés, la botiga també havia habilitat un taulell per atendre determinades comandes i així reduir la quantitat de clients que hi entren.

La propietària de Bye Bye Blat, Judit Ezquioga, explicava que pel que fa a ocupació de la seva terrassa no els havia «afectat massa», però sí que notava que «des del moment que s'aplica una restricció i es recomana no sortir de casa, el que passa és que hi ha menys gent». «Ha estat com frenar una altra vegada», lamenta, després d'uns inicis de mes en què «vèiem que hi havia més feina». En canvi, han observat que comencen a fer-los més comandes a domicili «perquè hi ha molta gent que et diuen que han estat en contacte amb un positiu de covid-19, i ara s'han de quedar a casa». Un tipus de servei que «és el que ens va sustentar durant el confinament».

Restaurants i bars també s'ha hagut d'adaptar per complir amb les restriccions. «Hem hagut de treure els tamborets de la barra, reduir l'aforament al 50% i a fora mantenir la màxima distància que es pot entre taula i taula», explicava Peiwu Qiu, del bar Nuage, a la plaça Salvador Espriu, que admetia que tot plegat els «afecta una mica». Malgrat això, Qiu defensava que «són moments més difícils però hem de comportar-nos i anar tirant endavant amb molta paciència», davant unes limitacions que «estan molt bé».

Els seus clients són conscients de les mesures, tot i que «costa complir-les», explicava Rafael Garcia. «Ara ja estic fent una cosa incorrecta: si no consumeixo, he de tenir la mascareta posada», exposava Garcia, que creia que les mesures són «correctes perquè no vagi a més la cosa».

Parcs infantils precintats

Les mesures també han fet precintar parcs infantils i això tenia ahir efectes sobre la rutina de molts infants. «Intentem jugar als llocs que estan oberts», explicava Ferran Picó mentre jugava amb el seu fill a la plaça Salvador Espriu de Girona, on hi ha dos jocs infantils pintats a terra. «Dissabte al matí solíem anar al mercat i després fèiem una volta als cavallets de la plaça, però ara estan tancats, i els parcs també», deia Picó, tot i estar d'acord amb què s'hagin precintat perquè «és cert que hi ha molt contacte amb els nens».