Els sindicats de presons rebutgen la reactivació dels vis a vis íntims, ja que consideren que es posa en risc la seguretat de treballadors i reclusos. El sindicat Acaip va difondre ahir un comunicat assegurant que la represa de les comunicacions especials dels interns que es va activar ahir posa en risc «la possible transmissió del virus dins de les presons», i demana en una instància dirigida al secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima Armand Calderó que les restriccions s'allarguin durant 15 dies més.

La petició se suma a la d'altres sindicats com el CSIF, que durant els mesos de confinament ha instat a la secretaria a mantenir les restriccions en les visites amb familiars per evitar l'entrada del virus als centres penitenciaris.

El Departament de Justícia va restringir l'accés a les presons catalanes durant la pandèmia, per la qual cosa el centre penitenciari de Figueres (Puig de les Basses) va tancar els accessos a familiars i es va optar per incrementar les trucades telefòniques i videotrucades. Dilluns passat el Comitè de Crisi pel Covid-19 va anunciar la represa de les comunicacions de forma progressiva i igual a tots els centres penitenciaris, tot i que es deixa la porta oberta a fer marxa enrere si la situació sanitària ho fes necessari. Segons la nova normativa, tots els interns podran fer una comunicació mensual, amb excepció dels que ja gaudeixin de permisos.

El sindicat assegura que «les peculiaritats de l'àmbit penitenciari incrementen el risc de contagi» i recorda que les patologies dels interns i la mitjana d'edat elevada dels funcionaris posa en risc els centres penitenciaris.