El president de la Generalitat, Quim Torra, ha destacat aquest dilluns, durant el lliurament de les Creus de Sant Jordi, que el català és "un poble amb ànima i passió, amb afany de llibertat", un acte marcat aquest any per les mesures de precaució que requereix el context d'emergència sanitària.

Aquesta tarda, al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, s'han lliurat les Creus de Sant Jordi a 30 persones i 15 entitats. Els gironins guardonats enguany han estat els germans Joan, Josep i Jordi Roca, les pianistes i compositores Àngels Albert i Montserrat Pujolar, l'exrector de la UdG i filòleg Josep Maria Nadal i l'enginyer industrial Josep Amat. El govern també ha aprovat concedir la Creu de Sant Jordi, en forma de placa, a l'Associació Recvll Blanes i a la Fundació privada Hospital de Campdevànol.

"Sou l'exemple i reflex del que és Catalunya", ha celebrat el president, que ha exalçat la "solidaritat i el compromís de la societat catalana", "un poble amb vocació de futur i personalitat pròpia".

Torra ha agraït als guardonats "el treball i la dignitat ciutadana" mostrada i, servint-se d'unes paraules de l'escriptora Mercè Rodoreda, ha apuntat: "Us agraeixo que hagueu servit tan bé al vostre país fent la vostra feina de la millor manera possible".

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha felicitat al seu torn aquests "constructors de pensament crític en una societat de vegades massa adormida".

"No som un poble que es rendeix, som gent lluitadora", ha afegit després, abans de lamentar que hi ha "llibertats que massa sovint ens són negades": "Ens volem sobirans de la mateixa manera que vosaltres actueu sobiranament", ha remarcat.

També hi eren presents al Saló de Sant Jordi el vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, i la consellera de Presidència i portaveu de l'executiu, Meritxell Budó.

A més de Sanz, els Roca i Barceló, d'altres guardonats en aquesta edició han estat la pintora Roser Bru, la historiadora Martina Camiade, la biòloga Purificació Canals, el poeta Antoni Canu, la bioenginyera Teresa Capell, l'historiador de l'art Eduard Carbonell, l'actriu i directora escènica Imma Colomer, la lingüista Maria Josep Cuenca o el sociòleg Joan Estruch.

A la llista s'han sumat el músic Jordi Fàbregas, l'economista Jordi Galí, l'assistenta social Rosa Maria Garriga, el músic Gerhard Grenzing, l'arxiver Mossèn Benigne Marquès, l'empresària Anna Mercadé o el dirigent esportiu Pere Miró.

El pedagog Jordi Monés, la pianista Motserrat Pujolar, el filòleg Joan Ramon, Carme Salvador i Guillem Agulló -pares del jove Guillem Agulló assassinat per un neonazi- i l'endicronòloga Carme Valls complementen l'elenc de guardonats.

La Creu de Sant Jordi 2020 també s'ha concedit a les entitats Aire Nou de Bao, Associació Recvll Blanes, aules d'extensió universitària per a gent gran de la UB, la banda municipal de música d'Alcanar, l'ecomuseu de les Valls d'Àneu, la Federació d'Entitats d'Excursionistes de Catalunya, la Fundació Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena de Mataró, Pro Discapacitats Fundació Privada terrassenca i la Fundació Sanitària Sant Pere Claver.

Tanquen la llista l'Associació Cultural del Gremi de Pagesos de Sant Llorenç i Sant Isidre, la Fundació Privada Hospital de Campdevànol, l'Orfeó Nova Solsona, Pallassos sense fronteres i Taller Àuria.

A causa de la crisi de la Covid-19, l'acte s'ha hagut de repetir fins a en tres ocasions, de manera que no omplissin la sala tots els guardonats al mateix temps i que els premis es lliuressin per torns.

Tampoc s'ha retratat la tradicional imatge del president lliurant els guardons, ja que els premiats l'han recollit directament sense mantenir contacte físic amb el cap de l'executiu.