El risc de rebrot continua a l'alça a la Cerdanya i, amb una taxa de 1.621,79, la comarca es manté un dia més com la regió de Catalunya amb aquest índex més elevat. De fet, se situa més de 16 vegades per sobre del llindar de risc de rebrot alt, situat en 100. La dada global de Catalunya és actualment de 162,29.

Les dades actualitzades aquest diumenge pel Departament de Salut confirmen la tendència alcista dels índexs de contagi. La comarca va començar la setmana amb una taxa entorn els 900 punts, divendres va pujar als 1.156,50 i ahir va assolir els 1.617,9. Aquesta xifra està basada en els nous casos de covid-19 detectats a la Cerdanya entre el 10 i el 16 de setembre, 99 en total, mentre que els set dies anteriors havien estat 66. En aquest període es van fer 854 proves PCR i un 12,60 per cent va donar positiu.

Segons ecplicava Clara Prats, investigadora del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC, a l'emissora RAC1, en zones poc poblades, com és el cas de la Cerdanya, «l'índex de rebrot es dispara amb pocs casos». Tot i així, cal prestar-hi atenció ja que, a parer seu, aquesta dada «ens avisa, i ens diu que, compte que hi pujada de casos sostinguda en el temps».

A la capital de la comarca, Puigcerdà, es van fer cribratges massius els dies 9 i 15 de setembre, ambdues dates dins del període que fa servir Salut per calcular el risc de rebrot vigent. Això, explica Prats, «ha disparat els índexs» i ha afegit que «probablement, la setmana vinent, amb aquests casos en quarantena, l'índex baixarà també de forma ràpida».

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus