L'epidemiòleg del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties Josep Maria Jansà ha advertit que «la vacuna no eliminarà el virus a curt termini» i ha apuntat que les diferències en el comportament social i l'arribada de temporers poden haver influït en la situació actual de contagis a Espanya.

En una entrevista a l'emissora RAC1, Jansà ha dit: «Quan tinguem la vacuna, a més de la seva efectivitat, caldrà veure l'acceptació poblacional, perquè la de la grip, de mitjana, se la posen el 35% del grup diana. La vacuna no eliminarà el virus a curt termini».

Jansà s'ha mostrat partidari de no utilitzar la mascareta quan es puguin mantenir les distàncies a l'aire lliure: «Cal que racionalitzem l'ús de la mascareta. En espais tancats, és recomanable mantenir-la. En espais oberts jo no soc partidari que s'hagi de portar de forma sistemàtica. S'haurà de racionalitzar i enfocar una mica més», ha opinat.

Sobre el fet que Espanya hagi liderat la segona onada de coronavirus, l'epidemiòleg ha apuntat que «hi ha una manera diferent de viure l'oci, d'agrupar-nos, la intensitat de la festa. També es comenta l'efecte que hagin pogut tenir els temporers a Espanya, que no han tingut unes condicions òptimes i han fet un recorregut per la península»

Malgrat tot, l'epidemiòleg ha augurat que «en el transcurs del 2021» la ciutadania podrà tornar a portar «una vida més normalitzada», però ha precisat: «Trigarem uns mesos a poder tornar a viatjar sense restriccions. Podien ser sis mesos com a mínim».

Sobre les celebracions familiars de Nadal d'enguany, Jansà ha recomanat: «Jo tendiria al màxim a la normalitat per Nadal. Hem de veure quina és la situació epidemiològica. Els sopars d'empresa caldrà minimitzar-los i en les trobades familiars caldrà anar en compte».

Coincidint amb la decisió de permetre ampliar els aforaments de cinemes i teatres de Barcelona i la seva àrea metropolitana al 70% quan fins ara estaven restringits al 50%, l'epidemiòleg ha explicat que «teatres i cinemes fins ara no han estat factors detonants de l'increment de casos perquè, encara que les persones estiguin a prop, no estan parlant tota l'estona».