24 de setembre de 2020
24.09.2020
Diari de Girona

El Govern recomana no desplaçar-se a la Cerdanya per l'increment de casos

Demanen a la població de la comarca que no surti de casa i limiten l'aforament de bars i restaurants a un 50%

23.09.2020 | 23:36
Una de les pistes poliesportives a l'aire lliure que s'han precintat a Puigcerdà

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, va recomanar ahir als barcelonins evitar anar a la Cerdanya durant el pont de la Mercè. «Seria preferible no sortir», va assegurar el conseller. Sàmper va recordar que els possibles contagis que hi hagi durant el pont i cap de setmana no es coneixeran fins d'aquí a uns dies i, per tant, una sortida massiva podria ocasionar un cert «descontrol» sobre la pandèmia. Amb tot, el conseller va admetre que no es tracta de cap mesura restrictiva i va assumir que hi haurà gent que viatjarà malgrat la recomanació: «Qui acabi sortint, que tingui clar que és a les nostres mans evitar nous contagis. Tenim davant una pandèmia amb virus terriblement fort i fins que no tinguem vacuna no podrem enderrocar-lo».

En aquest sentit, el conseller va demanar parar molta atenció a les mesures generals del Departament de Salut sobre rentar-se les mans, l'ús de la mascareta i el manteniment de la distància social. També va aconsellar reduir l'activitat social, especialment entre grups que no tenen un contacte freqüent entre setmana.

Aquesta recomanació s'afegeix a la que ja va fer el president del col·legi de Metges de Barcelona.

Restriccions a la comarca

D'altra banda, el Procicat va aprovar noves mesures restrictives per a la Cerdanya, davant l'augment del risc de rebrot a la comarca, que està per sobre de 2.000. El Procicat ha recomanat que la població es quedi a casa i que només es surti per anar a treballar si no es pot fer teletreball. També per assistir a centres o serveis sanitaris, anar a escola i fer activitats de lleure infantil, incloses les extraescolars. L'aforament a bars i restaurants es limita al 50%, de la mateixa manera que l'assistència a actes religiosos. D'altra banda, les activitats culturals es mantenen amb un aforament del 70% de la capacitat, però les esportives no podran superar el 50%. Són mesures a aplicar durant els propers 15 dies. El Procicat també recomana no sortir de casa si no és per assistir i tenir cura de persones grans, menors d'edat, persones dependents, amb discapacitat o especialment vulnerables; per desplaçar-se a entitats financeres i d'assegurances i d'altres serveis; per accedir als establiments comercials minoristes d'alimentació, begudes i matèries primeres; i per accedir a altres establiments comercials minoristes, amb cita o avís previs. En establiments d'hostaleria i restauració el consum s'ha de fer sempre a taula. En l'interior l'aforament es limita al 50% i s'ha de garantir una distància mínima entre taules d'1'5 metres. A les terrasses es limita la capacitat d'ocupació de l'espai al 50% també i s'ha de garantir una distància de 2 metres entre taules. L'horari de tancament serà a la una de la matinada com a màxim, sense que es puguin admetre nous clients a partir de les dotze. En hotels, l'aforament dels espais comuns es limita al 50%.

Ahir, el director general adjunt de l'hospital de Cerdanya, Xavier Conill, va dir que no han trobat cap «lligam» respecte a l'origen de l'augment de casos de covid-19 a la comarca.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook