La campanya forestal d'aquest 2020 finalitza amb un total de 149 incendis a Catalunya (18 dels quals han estat a l'àrea regional de Girona) i menys de 100 hectàrees cremades, que es converteix en la millor dada pel que fa a incendis en l'última dècada. En el període del 15 de juny al 15 de setembre, segons les dades provisionals elaborades pels Agents Rurals, han cremat a Catalunya 90 hectàrees, entre aquestes un 49,24 corresponen a terreny forestal, mentre que les 40,46 hectàrees restants a zones no forestals.

L'únic incendi que ha superat les 10 hectàrees de superfície afectada ha estat el que va cremar el 19 d'agost el paratge del Bosc d'en Perpinyà, a Caldes de Malavella, i va afectar 11,77 ha.

Sense sequera

Les raons per les quals el risc d'incendi forestal aquest estiu ha estat un dels més baixos dels últims anys han estat les bones condicions climatològiques i les precipitacions abundants i ben distribuïdes pel país, que han fet que la humitat de la vegetació s'hagi mantingut alta i el nivell de sequera de les zones forestals fos força baix.

A l'inici de la campanya, la pluviometria mitjana acumulada durant els darrers sis mesos era superior a la mitjana, a més, segons les dades obtingudes, aquestes van estar molt ben distribuïdes per Catalunya. Durant els mesos de juny i juliol, el registre de precipitacions també va ser superior a la mitjana i no va ser fins a mitjans de juliol que les temperatures altes, pròpies de l'època, i les precipitacions més irregulars, van fer augmentar el risc d'incendi, sobretot al terç sud del país i a la zona de ponent.

Gràcies a aquests factors, el risc d'incendi durant aquesta campanya d'estiu ha estat un dels més baixos dels últims anys. De fet, durant aquests tres mesos no s'ha hagut d'activar en cap moment el Pla Alfa 3, fet que no ha comportat el tancament de massissos ni d'espais naturals. El Pla Alfa 2 s'ha activat un total de 33 dies (un 35% dels dies de la campanya), sent les zones de ponent, del terç sud del país i la comarca de l'Alt Empordà les més afectades. D'altra banda, les restriccions de mobilitat establertes per la pandèmia han afavorit el turisme interior i han provocat que el medi natural hagi patit una pressió encara més forta, donant-se diferents episodis de massificació.

Causes antròpiques

El 59% d'incendis forestals durant la campanya 2020 han estat provocats per causes antròpiques. En concret, un 23% els han causat accidents, un 21% negligències i un 15% han sigut intencionats. Un 11% dels incendis han sigut per causes naturals causades per llamps, sobretot a causa de les tempestes seques que han predominat a la zona de les Terres de l'Ebre -45 incendis segueixen encara en investigació i la causa és desconeguda-.

Per àrees regionals Lleida és on més hectàrees afectades hi ha (35,56 ha). En canvi, Barcelona és on es concentren una major part dels incendis, tot i que de petites dimensions. L'àrea regional de Girona ha estat afectada per 18 incendis, un dels quals ha estat el de Caldes de Malavella, el de més magnitud de la campanya d'enguany.