El Departament d'Agricultura de la Generalitat va fer públic que es planteja la possibilitat de declarar l'emergència cinegètica a diversos municipis de les comarques gironines, donada la proliferació de senglars a la província i pel risc d'entrada de la pesta porcina africana (PPA) a Catalunya, una malaltia que no afecta l'ésser humà però que és altament contagiosa i presenta una elevada virulència dels porcs.

L'anunci va sorprendre a En Comú Podem, ja que el diputat dels Comuns Marc Parés va assenyalar que «no hi ha limitació de caça entre l'1 de juny i el 28 de març» i que a més «durant la declaració de l'estat d'alarma es van tramitar autoritzacions de caça de porc senglar, que és l'espècie que més preocupa al sector primari gironí, cobrant-se 600 per aquests animals a la província de Girona».

Els comuns volen saber ara si el Govern de la Generalitat s'ha reunit amb els alcaldes i alcaldesses de les poblacions afectades i amb els col·lectius ramaders i agrícoles de la zona «per copsar si efectivament estem davant d'una problemàtica que requereixi aquesta mesura». Així mateix, el diputat pregunta «amb quines dades es justifica la declaració d'emergència cinegètica que estudia el Departament d'Agricultura i quines serien les característiques i condicions d'aquesta declaració en cas que es produís».

Demananen no il·limitar la caça

A més a més, van demanar si el Govern està «valorant altres mecanismes de gestió de la problemàtica que no passin per la il·limitació del període de caça».