El Departament de Territori i Sostenibilitat millorarà el ferm de cinc Departament de Territori i Sostenibilitatcarreteres . Els cinc vials gironins s'engloben en un «paquet» de dotze carreteres de tot Catalunya que la Generalitat ha tret a licitació per vint milions d'euros (IVA inclòs) en el marc del Pla sectorial de ferms sostenibles 2019. En el cas de les comarques gironines, els millores es faran a la Gi-612 entre Port de la Selva i Llançà, la Gi-531 entre Sant Aniol de Finestres i les Planes d'Hostoles, la Gi-514 entre Sant Julià de Ramis i Cornellà del Terri i les carreteres GIP-6042 i GIV-6043 entre Peralada i Castelló d'Empúries. En total, el cost de les obres gironines ascendeix a 4,84 milions d'euros. Està previst que, un cop adjudicats, els treballs s'executin en un període de sis mesos.

Segons consta en la memòria justificativa de la Generalitat, la millora d'aquestes carreteres s'inscriu en el marc del Pla sectorial de ferms sostenibles de l'any 2019, que consisteix en un conjunt d'actuacions per promoure la incorporació de nous materials i noves tecnologies sostenibles en el disseny, producció, construcció i manteniment de ferms per a carreteres de la Generalitat. D'aquesta manera, l'objectiu serà promoure la generació de solucions innovadores per a millorar la superfície d'aquestes vies i garantir-los unes condicions mínimes de seguretat i funcionalitat.

De la mateixa manera, el Pla s'emmarca dins del Programa de compra pública d'innovació, de les estratègies de recerca i innovació per a l'especialització intel·ligent a Catalunya, que té com a principal objectiu impulsar la demanda d'innovació per part de la Generalitat, a través del disseny i execució de projecte pilot que siguin innovadors.

Solucions innovadores

Per tal de promoure la generació d'aquestes solucions innovadores, el departament de Territori va realitzar una consulta oberta al mercat entre el desembre de 2016 i el gener de 2017, en què 23 entitats van formular propostes innovadores tot responent a un qüestionari. D'entre les solucions que es van plantejar per a la millora sostenibles dels ferms, el departament va seleccionar concretament les mescles ultrafines, les mescles amb àrid siderúrgic, les mescles en fred, les mescles amb fibres de cel·lulosa, les mescles amb vidre, les mescles altament modificades amb catxú i les mescles amb biolligants.

A hores d'ara, no hi ha constància de la utilització d'aquestes mescles en la rehabilitació de ferms de tota la xarxa viària de la Generalitat. Per això, i tenint en compte que la utilització d'aquestes mescles pot suposar també una millora mediambiental, el Govern català ha decidit que siguin les primeres en utilitzar-se.

Així doncs, la proposta de solucions innovadores serà un dels principals aspectes que tindrà en compte la Generalitat a l'hora d'adjudicar la millora d'aquestes ferms. És per això que, a l'hora de valorar quina és la solució més idònia, posarà una especial atenció a aspectes com la innovació tècnica de la solució, les seves prestacions addicionals en relació amb solucions convencionals i la durabilitat de la proposta; el seguiment en el temps i anàlisi dels resultats; la facilitat en l'execució i la minimització de l'afectació del trànsit; l'estalvi energètic i d'emissions en el conjunt de processos necessaris per a l'execució de la solució proposada -des de la fabricació de la mesca fins a la finalització dels treballs-; l'existència de solucions obertes que permetin una àmplia implantació en el mercat i, finalment, l'anàlisi dels riscos en l'assoliment dels objectius i precaucions a adoptar.

En procés de licitació

De moment, els treballs es troben en procés de licitació. La Generalitat té previst destinar a la Gi-612 entre Port de la Selva i Llançà un total de 799.943 euros, mentre que per a la resta de trams (Gi 5-13 de Sant Aniol a Les Planes, Gi-514 de Sant Julià a Cornellà i GIP-6042 i GIV-6043 de Peralada a Castelló d'Empúries) es destinaran 1.350.000 euros a cadascun.