Persones que han perdut la feina arran de la covid-19 i autònoms que han vist reduïda la facturació són col·lectius que s'han incorporat com a usuaris del Servei d'Ocupació de l'OcupacióAjuntament d'Olot La regidora d'ocupació, Gemma Pujolar, va definir ahir que «són uns moments molt complicats i ningú sap com evolucionarà la taxa d'atur».

Fins ara els usuaris del Servei d'Ocupació d'Olot eren persones majors de cinquanta anys amb poca formació que s'havien quedat fora del mercat de treball per motiu de la crisi econòmica del 2008. El Servei d'Ocupació els oferia solucions personals, formació i acompanyament en la cerca de treball.

Pujolar va exposar la situació: el setembre es va tancar amb 1.821 persones a l'atur, un 28% més que l'any pasat i una taxa d'atur del 10,30% a Olot i del 9,64% a la Garrotxa. La major part de les persones que han perdut la feina per la covid són del sector serveis. Al setembre 62 persones van trobar feina: hi havia 1.822 persones aturades i 1.823 a l'agost. S'han publicat menys de la meitat d'ofertes de feina que l'any passat. Les contractacions també han davallat, perquè fins al moment se n'han fet 195 i l'any passat se n'havien fet 371. La indústria va al capdavant de les contractacions amb 878 contractes durant els primers vuit mesos del 2020.

Per tal d'afrontar la situació va explicar que davant de les noves necessitats i sobre la base del Pla de Reactivació Econòmica, el Servei d'Ocupació ha engegat un paquet de tallers formatius de millora de les competències transversals, habilitats personals i acompanyament en la recerca de feina de majors de cinquanta anys. «No podem donar l'esquena a les necessitats que vagin apareixent en assessorament i relació amb les empreses», va dir.

En la presentació de les noves accions del Servei d'Ocupació, el regidor de Promoció Municipal, Estanis Vayreda, va explicar que el Servei d'Ocupació de Catalunya ha hagut de retallar els diners destinats a formació laboral perquè l'Estat ha hagut de destinar els diners a finançar els ERTOs. Vayreda va definir la situació de complicada.«En el moment de fer polítiques actives d'ocupació hi ha menys recursos», va definir. Vayreda va apuntar que l'Ajuntament farà tot el possible per ajudar la gent a trobar feina i va posar d'exemple els tallers presentats ahir.

Es tracta de tallers per expressar-se millor, com ser més flexible i empàtic i com improvisar i crear, com gestionar el canvi. A més, hi ha tallers d'especialització per a majors de cinquanta anys i de capacitació digital per facilitar l'accés al treball.