10 de octubre de 2020
10.10.2020
Diari de Girona

Alliberen 17 tortugues d'estany al Ter per recuperar l'espècie

Al llarg dels últims cinc anys s'han reintroduït més de 200 exemplats, ja que es tracta d'una espècie amenaçada

10.10.2020 | 00:31
Un dels exemplars reintroduïts ahir.

Disset exemplars de tortuga d'estany van ser alliberats ahir en diversos punts de la llera del riu Ter entre Bescanó i Foixà amb l'objectiu de recuperar aquesta espècie amenaçada, segons va informar el Consorci del Ter.

A hores d'ara, aquesta iniciativa ha permès la reintroducció de més de dos-cents d'aquests animals en els últims cinc anys, després d'haver començat el 2015 a través del projecte europeu Life Potamo Fauna.

Aquesta tortuga és un dels rèptils més amenaçats a la zona baixa del Ter i un dels invertebrats en major risc d'extinció, relegat a escassos hàbitats naturals que desapareixen o es degraden en molts casos, a la qual cosa se suma l'aïllament.

Els exemplars reintroduïts ahir s'han criat en captivitat al Centre de Reproducció de l'Albera i cadascun disposa d'un xip subcutani per facilitar la seva identificació i seguiment a llarg termini, encara que alguns compten també amb un radiotransmissor per poder-ne efectuar un radioseguiment.

L'anàlisi de la feina que s'ha fet al llarg d'aquests anys constata que les tortugues s'adapten bé al medi i s'espera que, d'aquí a uns dos o tres anys, es reprodueixin. Concretament, el seguiment realitzat a les tortugues ha permès determinar que els exemplars presenten una bona adaptabilitat als hàbitats, constatant que tenen refugi i aliment, perquè tenen uns molt bons creixements i bon estat sanitari.


Participació d'infants de P-5

En l'alliberament de Bescanó hi van participar tres grups d'escolars d'educació infantil (P5) de l'escola Doctor Sobrequés. També hi van assistir l'alcalde de Bescanó, Xavier Vinyoles; la presidenta del Consorci del Ter i alcaldessa d'Anglès, Àstrid Desset; el director del Consorci del Ter, Ponç Feliu; la tècnica de projectes del Consorci, Teia Puigvert, i Joan Budó, del Centre de Recuperació de Tortugues de l'Albera.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit