Els Bombers de la Generalitat incorporaran un helicòpter per volar de nit, un dron per a recollir informació i més avions en l'extinció d'incendis.

El Govern renova la flota aèria que ha d'ajudar en la millora de la capacitat operativa en rescats, recerques de persones i en l'extinció d'incendis. El nou contracte de manteniment i lloguer dels mitjans aeris suposa una inversió de 45.100.929 euros dels mitjans aeris de la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments (DGPEIS). Es va aprovar el 6 d'octubre i per al període 2021-2023.

En concret, disposaran de 19 helicòpters (4 de rescat i 15 d'extinció i coordinació d'incendis forestals) i 5 avions, alguns de propietat i altres en règim de lloguer.

Segons remarca la Generalitat, dona cobertura a les necessitats operatives dels Bombers que es van plantejar en el Projecte Bombers 2025, el full de ruta per reforçar i millorar la gestió integral de les emergències a Catalunya.

Les adquisicions s'acompanyaran també de millores logístiques, com ara l'adquisició i instal·lació de dipòsits de combustible a les bases d'Olot i Berga.

Des de la Generalitat posen de manifest que els mitjans aeris han esdevingut imprescindibles en l'operativitat dels Bombers de la Generalitat.

Per exemple, en la prevenció i l'extinció d'incendis forestals són imprescindibles ja sigui fent atac del foc amb aigua i retardants o traslladant-hi personal destinat a l'extinció o d'ajuda. També permeten la vigilància dels perímetres del foc forestal.

Quan es tracta de salvaments, permeten accedir a punts inaccessibles per terra i ajuden en la recerca.

El contracte incorpora novetats que ajudaran a millorar en totes les tasques dels Bombers.

Vols nocturns

La renovació permetrà disposar d'un helicòpter que podrà fer vols nocturns "una vegada es faci l'habilitació especial per al personal operatiu i l'adequació de les instal·lacions aeronàutiques del cos".

Sabadell i Pirineus seran habilitades com a bases aèries GRAE medicalitzades per millorar operativament.

Pel que fa a l'extinció d'incendis forestals, les millores consistiran a augmentar de 2 a 3 els avions de vigilància i atac (AVA) de càrrega terrestre, que s'afegiran als 2 AVA de càrrega amfíbia dels quals ja disposa el cos. També s'incrementaran els helicòpters habilitats per a helitransportar personal per millorar la resposta operativa en cas d'emergència; i un estarà equipat amb un nou sistema de detecció i avaluació meteorològica per analitzar fenòmens derivats dels grans incendis forestals.

Un dron per recollir informació

Una altra novetat serà un Vehicle Aeri No Tripulat (VANT), un dron, que permetrà recollir informació per donar suport als comandaments en la presa de decisions.