13 de octubre de 2020
13.10.2020
Diari de Girona

Camprodon tindrà nova torre de telecomunicacions a finals d'any

El projecte, impulsat per l'Ajuntament, arriba a l'última fase després d'anys de tramitació · Ha de resoldre definitivament els problemes de cobertura a diversos nuclis de població · La telefonia mòbil, l'any vinent

12.10.2020 | 23:24
La torre de telecomunicacions es va començar a construir l'any 2018.

La posada en marxa de la nova torre de telecomunicacions de Camprodon, situada en una finca del serrat dels Boixos a Montagut i Oix, es farà a finals d'any. Així ho espera l'Ajuntament de Camprodon, promotor del projecte. Després d'anys de tramitació i d'entrebancs, es preveu que comenci a enviar senyal de TDT.

Segons va explicar ahir el seu alcalde, Xavier Guitart, falta l'última fase amb la contractació de l'empresa que instal·li els aparells i la posi en funcionament amb un cost de 70.000 euros. El pròxim 14 d'octubre s'acaba l'exposició pública de la modificació de pressupost. El 19 d'octubre s'aprovarà definitivament per Junta del Govern Local i l'endemà sortirà a licitació.

L'alcalde va remarcar que es tracta de «vestir» la torre de telecomunicacions perquè tots els veïnats disseminats «puguin veure els canals de televisió com la majoria de catalans». Una mancança que tenen des de fa anys i que va empitjorar fa poques setmanes amb la resintonització dels canals de TDT pel procés d'alliberament d'espai radioelèctric per a la tecnologia mòbil 5G. Segons va explicar Guitart, fa uns dies van haver de comprar uns aparells amb un cost de 2.000 euros perquè els veïns no deixin de veure els dos únics packs de televisió que tenien fins ara, com són els canals de TV3 i TVE. Un «pedaç» que no tenien previst i que servirà provisionalment fins que la nova torre entri en funcionament.

Quan l'enviament de senyal de TDT sigui una realitat a finals d'any, quedarà pendent la telefonia mòbil. L'Ajuntament està en converses amb operadores amb l'objectiu de tenir-ho resolt el 2021.

Els disseminats del municipi pateixen problemes de cobertura mòbil des de fa anys. «Tenim un servei pèssim i cada dos per tres ens quedem sense cobertura», va lamentar l'alcalde. L'última incidència va passar la setmana passada. Un trencament de la xarxa de fibra òptica de Movistar+ va deixar bona part dels veïns sense telefonia ni internet durant dos dies. L'apagada va afectar els comerços i negocis, que no podien cobrar els clients amb targeta de crèdit, i les oficines d'entitats bancàries no podien operar.

L'Ajuntament tampoc va poder treballar aquells dies en no tenir internet. El consistori ha presentat una queixa per reclamar una solució urgent a la problemàtica «en un moment en què impera el teletreball i en casos d'emergència» arran de la pandèmia. L'alcalde va lamentar que les administracions «s'omplen la boca» dels beneficis de viure al món rural però «no recorden que cal la tecnologia» per poder tenir els mateixos serveis que a les ciutats.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook