Ens trobem davant d'una situació d'alarma social pel creixement de la inseguretat a Catalunya. Bona part, derivada de l'ocupació il·legal; un fenomen del qual ja advertíem l'any 2018 que estava creixent de forma exponencial i que ha motivat nombroses iniciatives parlamentàries per part de Ciutadans, tant al Parlament de Catalunya com al Congrés dels Diputats, on vam presentar una «Llei de desocupació exprés». També hem reclamat al Govern autonòmic que apliqui la instrucció núm. 1/2020, de 15 de setembre, de la Fiscalia General de l'Estat sobre criteris d'actuació per a la sol·licitud de mesures cautelars en els delictes de violació de domicili i usurpació de béns immobles. I seguirem insistint perquè l'ocupació és un problema que genera alarma social.

Trobem deshonest que el Govern autonòmic s'exculpi del fenomen al·legant que la llei és cosa d'Espanya. Disposem de mesures i podem trobar solucions autonòmiques, encara que siguin provisionals, que ens permetin atallar aquesta situació. Disposem de Mossos d'Esquadra, és cert que amb un dèficit d'efectius, però en tenim; podem dotar de més eines les comunitats de veïns i propietaris perquè puguin col·laborar també en la localització i minimització de l'ocupació il·legal d'immobles; hi ha la instrucció de la Fiscalia esmentada anteriorment; i en fi, que si el Govern no té ganes de pensar tampoc és necessari, en té prou de mirar les nombroses iniciatives presentades per l'oposició i anar aplicant el que s'hi demana. Les mesures ja hi són, només cal voluntat d'aplicar-les.

Es fa pesat haver de repetir que l'ocupació il·legal genera alarma social, però és que és així. Està comprovat, i a Catalunya disposem de nombrosos exemples que demostren com, en poblacions que han experimentat un increment de l'ocupació il·legal, també ha augmentat la delinqüència. Quantes vegades hem vist la policia entrant en domicilis amb els subministraments punxats i que més servien d'hivernacle per a la marihuana que de residència habitual? Quantes? Són incomptables, ja que això és gairebé diàriament. A banda que l'ocupació encara té conseqüències més greus, com és l'expulsió dels veïns dels seus propis barris a base de coaccions, amenaces i dinamitant la convivència, o la implantació de màfies organitzades que campen lliurement, i, en alguna ocasió, com hem pogut veure, es barallen entre elles pel control de zones i barris on hi ha abundants habitatges ocupats.

L'ocupació il·legal genera alarma social i, si no es combat, el fenomen es va fent gran. Tant és així que ara les màfies ja han innovat per incorporar un nou sistema: les bateries. Això són cotxes o furgonetes que, des d'altres punts geogràfics -nacionals o internacionals-, es desplacen delinquint al seu pas i aprofiten el pisos ocupats per utilitzar-los de magatzems de droga, de productes top manta o per deixar-hi una persona que s'encarregarà de rellogar o vendre el «domini» de l'immoble ocupat. Això està passant i és evident que la degradació de l'entorn i el patiment dels veïns que genera és inaguantable. Calen solucions, i calen ja.

Estem davant d'un fenomen que genera alarma social i el govern se n'ha de donar per assabentat. No hi ha manera possible de fer-se l'orni. O assumeix que tenim un greu problema, o es converteix en part del problema. Nosaltres estarem sempre aquí per buscar les solucions, però no deixarem que l'ocupació il·legal segueixi campant impunement.