La prohibició de consumir a bars i restaurants i reduir l'activitat a tan sols poder servir menjar per emportar, ha estat un cop dur d'entomar per al sector de la restauració. «El que han fet és la solució fàcil, però en sortirà perjudicada una infraestructura empresarial importantíssima» avisa el president de la Federació d'Hostaleria de les Comarques Gironines, Antonio Escudero.

«Si sabéssim que la mesura funcionarà, jo m'hi apunto», manifesta, però afegeix que, mentrestant, el que provocarà és que «més empresaris s'hagin d'acollir a l'ERTO, o fins i tot que alguns es vegin abocats a tancar i «no tornar a obrir». Tot plegat, sumat al fet que grups com «empresaris o transportistes» que «mengen cada dia a fora» ara hagin de buscar una altra solució. «La restauració ha fet tot el que ha pogut i més», lamenta Escudero, que afirma que es poden seguir tots els protocols sanitaris, però que també hi ha una part que acaba depenent del comportament individual. «Si un client s'abraça, ho farà igualment en l'àmbit privat», diu.

El president de la federació creu que el tancament total de la restauració «s'ha fet massa aviat», tot i que entén que es fa «per no anar a pitjor». Explica que van fer propostes alternatives al Govern per evitar-ho però no van ser considerades per l'executiu. Pel que fa a les ajudes, expressa que «benvingudes siguin», si bé «caldrà veure qui hi té accés, quan es cobraran i com s'ha de tramitar, perquè molts encara no han cobrat els ERTOs». Amb tot, Escudero defensa que s'ha de trobar una forma de «conviure» amb la pandèmia.

«Des de març estem suportant tancaments, limitacions horàries i d'aforament, i cada cop la situació és més delicada», manifesta Joaquim Boadas, secretari general de la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm). «Un període d'inactivitat, per curt que sigui, pot suposar una sentència de mort», alerta Boadas, que defensa que el sector hostaler «no som el problema, sinó part de la solució». En aquesta línia, situa els restaurants i bars en «contraposició a espais on no hi ha cap tipus de control, com les festes privades, on la gent s'amuntega, no guarda distància, no porta mascareta o beu de la mateixa ampolla», denuncia.

Efectes col·laterals al comerç

Des de l'associació de comerciants Eix Comercial Girona Centre, consideren que, més que la limitació del 30% d'aforament, el que més els afectarà a ells són les conseqüències de la crida del Govern català a reduir la mobilitat al màxim, així com el tancament de la restauració. Segons explica la seva vicepresidenta, Mercè Ramírez de Cartagena, «a banda d'anar a comprar per necessitat, hi ha qui també ho viu com una experiència». «Anar a prendre alguna cosa i després anar de compres són activitats molt lligades amb la mobilitat i la relació amb la gent», comenta.

Ramírez de Cartagena fa una crida a la ciutadania «perquè es recordin que hi som quan tot això acabi» i també a l'administració «perquè posi les mesures necessàries per ajudar als comerciants». «És important que tinguem clar que si el comerç s'acaba d'ensorrar, aixecar-lo serà molt difícil», adverteix. I recorda com es va notar en ple confinament, quan Girona respirava un ambient «fantasmal». Ara, davant aquest nou context, té clar que la salut «és el més important» i diu que tocarà aguantar per «sobreviure», amb l'esperança de «salvar la campanya de Nadal».

Des de l'Espai Gironès de l'anunci d'ahir pel qual es tancarien els espais comuns dels centres comercials. El gerent, Pau Jordà, diu que la seva obligació és «proporcionar les mesures adequades perquè les compres siguin segures». Per això, explica que quan calgui poden tornar a activar els controls d'aforament que havien utilitzat al juny per «comprovar cada quart d'hora que a dins l'edifici només hi ha el 30% de l'aforament permès», i també mantenen els auxiliars de seguretat als accessos i als lavabos, vigilant que es compleix la normativa.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus