Després que la pandèmia de la COVID-19 i els seus efectes sobre la població forcessin una sobtada reorganització de l'hospital Dr. Josep Trueta, amb una important davallada en la donació d'òrgans, aquest estiu l'hospital ha recuperat amb bones xifres l'activitat de donació d'òrgans i teixits. Durant l'agost s'han detectat set possibles donants, dels quals finalment un total de quatre van ser donants reals, també hi va haver tres contraindicacions mèdiques i cap negativa familiar. Gràcies a aquests donants es podran fer sis trasplantaments de ronyó, quatre de fetge i sis de pulmó. A més, aquest agost s'ha assolit un nou rècord pel que fa la donació de còrnies en un sol mes i s'ha arribat a les onze donacions.

La situació provocada pel coronavirus ha fet que durant gairebé tres mesos s'hagin mantingut ocupats els llits d'UCI amb pacients afectats per coronavirus i altres patologies urgents, fet que no permetia ingressar a pacients com a possibles donants ni tampoc fer intervencions de trasplantament. Al mateix temps, la prudència davant el desconeixement dels efectes que podria tenir la COVID-19 tant en donants com en receptors, ha fet que durant gairebé dos mesos l'activitat de donació i trasplantament hagi sigut molt reduïda.

Més de trenta possibles donants

Malgrat el descens del nombre d'extraccions que això ha provocat, en el conjunt de l'any 2020 al Trueta s'han detectat fins a 34 possibles donants. Aquests han suposat un balanç final de dotze donants vàlids, quatre dels quals aquest agost, que han permès extreure 22 ronyons, 9 fetges, 2 cors, 10 pulmons i un pàncrees. També s'han donat 66 còrnies

En aquest país, i segons la normativa legal actual, poden ser donants d'òrgans aquells pacients que són diagnosticats de mort encefàlica (aturada irreversible de les funcions cerebrals) o bé els que pateixen una aturada cardíaca controlada dins un centre sanitari quan la situació també és irreversible (asistòlia controlada). En canvi pot ser donant de teixits, si es compleixen determinats criteris, qualsevol pacient que mori en qualsevol centre hospitalari.

De moment, a tot Catalunya s'han fet 728 trasplantaments, un 26% menys que l'any passat. La majoria han sigut de ronyó (492), seguit de fetge (129), cor (29), pulmó (59) i pàncrees (19). Segons l'últim balanç, hi ha 1.129 pacients en llista d'espera.