El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, va anunciar ahir que l'executiu aprovarà ajudes per a la restauració amb una dotació inicial de 40 milions d'euros i una nova línia d'avals per cobrir necessitats de liquiditat.

Aragonès va explicar que, dimarts que ve, el Consell Executiu aprovarà ajudes directes a establiments per als quals la restauració sigui l'única activitat i amb menor facturació, amb una dotació inicial de 40 milions d'euros. D'altra banda, el Govern també desplegarà una línia d'avals extraordinaris per cobrir necessitats de liquiditat de tresoreria a partir de 12.000 euros.

Ajornar el lloguer

Per la seva banda, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, va anunciar que properament s'incorporarà al Codi Civil català una clàusula anomenada rebus sic stantibus, que busca «acompanyar aquelles activitats que no podran fer front al seu lloguer a causa de les mesures restrictives decretades ara o en el futur. «Busquem així que, en el cas d'una situació com una pandèmia, que requereixi d'una aturada important de l'activitat econòmica, es puguin posposar, ajornar, els compromisos en el pagament del lloguer mentre l'activitat no generi benefici», va explicar la representant del Govern català.

En aquest sentit, Budó va assenyalar que també es vol «regular el canvi imprevisible de circumstàncies en els contractes de lloguer», de manera que, en cas de desacord entre arrendador i arrendatari, un jutge pugui «adaptar» un nou contracte a les «noves circumstàncies» provocades per l'emergència. Davant d'aquests escenaris imprevisibles, va dir Budó, l'ordenament civil ha de donar una «resposta adequada i idònia».

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, va explicar, en aquest sentit, que la voluntat de la Generalitat és «que les condicions que hi havia quan es va signar un contracte de lloguer», en cas de veure's modificades «de manera imprevisible», per exemple a causa d'una pandèmia o un terratrèmol, «s'adaptin» a les noves circumstàncies.

De moment, però, la xifra dels 40 milions d'euros sembla totalment insuficient per a alguns sectors. La Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm), per exemple, va xifrar en 900 milions d'euros les pèrdues derivades del tancament de bars i restaurants.

Pèrdues de 2.000 euros al dia

En un comunicat publicat ahir dimecres, l'associació va estimar que cada local afectat per aquesta inactivitat perdrà una mitjana de 2.000 euros per dia. Segons va indicar la Fecasarm, la situació s'allargarà un mínim de 15 dies i afectarà un total de 30.000 locals a tot Catalunya. Per altra banda, l'organització apunta que les noves restriccions impulsades pel Procicat provocaran que la meitat de les empreses del sector es vegin obligades a presentar concurs de creditors si no reben ajudes «reals i eficaces» a finals d'any.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus