La Regió Policial de Girona té diverses comissaries arreu del territori i en tres hi ha manca d'elements de seguretat en els accessos. Això ho han posat en evidència, «un cop més», com denuncia el sindicat SAP-Fepol, els fets d'aquest dimecres a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Ripoll. A banda d'aquesta seu policial, també denuncien que falten elements -tipus pilones i new jerseys- a la comissaria dels Mossos de Vistalegre a Girona i a la d'Olot. Aquesta última és una rèplica de la de Ripoll. L'edifici té les mateixes característiques.

A Ripoll, aquest dimecres un conductor begut a qui es va demanar que s'esperés per posar denúncia a fora del recinte, va agafar el seu vehicle i el va encastar contra l'edifici de l'ABP (Àrea Bàsica Policial) del Ripollès durant la matinada. La porta de l'entrada va quedar ben destrossada i el cotxe va arribar a entrar a dins de l'equipament policial. A l'indret de la comissaria en el moment dels fets no hi havia ningú i, per tant, no es van haver de lamentar ferits.

El conductor va anar en teoria a presentar una denúncia per una discussió amb la seva parella, qui no el deixava accedir a casa seva i que, presumptament, segons l'home, el maltractava. Després dels fets va quedar detingut pels Mossos.

Es tracta d'un veí de Ripoll de 45 anys, de nacionalitat marroquina, a qui els Mossos l'acusen de ser el presumpte autor d'un delicte de danys, d'atemptat contra els agents de l'autoritat i contra la seguretat viària per conduir temeràriament.

Lliure però amb compareixences

Després de passar a disposició judicial, el jutge en va decretar la llibertat però va ordenar que hagi de comparèixer dos dies al mes als jutjats. A banda, la causa està oberta per danys i també perquè es va negar a sotmetre's a la prova d'alcoholèmia.

Davant d'aquests fets, diversos sindicats van sortir a recordar al Departament d'Interior que feia anys que denunciaven mancances en comissaries. Des del SAP-Fepol, la Trisindical o la Uspac reclamen celeritat en el condicionament de Ripoll i la resta.

El SAP-Fepol ha anat més enllà i ha denunciat els fets a la Direcció General de Policia i concreta, segons fonts sindicals, que a Girona les mancances es troben a les comissaries de Vistalegre, Ripoll i Olot. A les dues últimes, l'edifici compta amb unes escales però això no va evitar que l'autor de l'encastament de Ripoll pogués entrar a la comissaria amb el seu vehicle després d'encastar-lo, sinó que aquest després de fer una maniobra va poder pujar per la rampa i accedir-hi. Un fet que es repetiria en cas que passés a Olot, assegura el sindicat, i a Girona, també.

Després dels atemptats

En cap d'aquestes tres seus policials hi ha pilones ni cap element que eviti actuacions com la de dimecres. També passa en altres dependències dels Mossos a Catalunya. En el cas de la Regió Policial de Girona, quan es van produir els atemptats de Barcelona i Cambrils, l'agost de 2017, en moltes seus es van posar al dia amb mesures. Però aquestes tres, asseguren des del sindicat, no s'han vist reforçades a l'exterior de les instal·lacions.

Afirmen que cal col·locar-hi els elements de seguretat de forma «urgent i immediata», a banda de fer obres a la comissaria de Ripoll després dels fets de dimecres. Afirmen que «no és tolerable que després de més de tres anys dels atemptats i estant en un alt nivell d'alerta antiterrorista, encara tinguem comissaries que no disposin d'aquests elements de seguretat».

Per acabar, també es reclama que hi hagi més presència d'efectius policials a les nits a les comisaries del territori. Una mancança que es denuncia des de fa temps des de diversos sindicats.