La Creu Roja i el Banc dels Aliments de Girona estan en procés de repartir 898 tones de menjar entre persones vulnerables. El nombre de famílies que han vist agreujada la seva situació a causa de la covid-19 ha augmentat i les dues entitats asseguren que també han pujat les peticions d'ajut. Des de la Creu Roja, xifren l'increment de persones que sol·liciten ajuda alimentària en un 12% i les dues organitzacions han atès en els últims mesos més de 84.000 persones.

La demanda ha augmentat i també ho ha fet la quantitat de productes bàsics que la setantena d'entitats col·laboradores faran arribar a les famílies. Enguany es distribuirà un 17,4% més d'aliments en comparació amb l'any passat, quan se'n van repartir 765 tones. La Creu Roja de Girona assumeix la distribució de 449.249 quilos de menjar i començarà a repartir el dilluns vinent 19 d'octubre. En el cas de la Fundació del Banc dels Aliments ja van començar a distribuir els productes el dimarts 13 d'octubre. En el seu cas són els 449.235 quilos que distribuiran a través de 40 entitats.

Els lots alimentaris provenen de la segona fase del Programa d'Ajuda Alimentària 2020, inclòs en el Fons d'Ajuda Europea als més Desfavorits (FEAD). En aquesta fase, que engloba els propers tres mesos fins al desembre, Creu Roja treballarà amb prop d'una trentena d'entitats i en total l'organització repartirà aliments a més de 42.690 persones. El repartiment es realitza tant a entitats, que ho distribuiran a les famílies en situació de vulnerabilitat econòmica, com a través de les diferents seus de la Creu Roja a la demarcació.

Aliments bàsics

A les cistelles d'aliments hi ha productes bàsics i de llarga durada: mongetes cuites, pasta, macedònia de verdures i fruita en conserva, tonyina i sardines en llauna, batuts de xocolata, conserva de porc, arròs blanc, llet UHT, tomàquet fregit, galetes, potets infantils de fruita i de pollastre i oli d'oliva.

Tant des de la Creu Roja gironina com des del Banc d'Aliments asseguren haver detectat un canvi de perfil en la gent que els demanava ajuda arran de la pandèmia. «Ens hem trobat amb persones que mai abans s'havien acostat a serveis socials», destaca la responsable de Programes d'Extrema Vulnerabilitat i Ocupació de Creu Roja, Marta Molist. Així mateix, la vulnerabilitat diu haver-se agreujat. «Les cistelles complementen el que compraven les famílies i abans de la pandèmia duraven entre 3 i 4 mesos, però ara ens trobem que s'esgoten abans i s'han de complementar amb altres donacions», remarca Molist. I a tall d'exemple, assegura que aquest estiu s'han trobat amb nombroses demandes en municipis costaners i turístics que altres anys no tenien.

Hi coincideix el responsable del programa FEAD al Banc dels Aliments de Girona, Pepe Hostench. En el seu cas assegura que el major increment es va produir coincidint amb la primera onada de la covid-19. «Va ser un boom», relata i matisa que aquest mes d'octubre les peticions han crescut però a un ritme més pausat. En el seu cas ja fa pràcticament una setmana que han començat a repartir els lots alimentaris entre les quaranta entitats que hi col·laboren arreu de la demarcació.

El programa alimentari està cofinançat en un 85% pel Fons d'Ajuda Europea per a les Persones més

desafavorides (FEAD) i en un 15% pel pressupost estatal, inclou la distribució total de més de 1.260.000 de quilos d'aliments durant tres fases de repartiment.

A Catalunya Creu Roja distribuirà 2,5 milions de quilos d'aliments entre més de 124.000 persones vulnerables en el marc de la segona fase del Programa 2020 d'Ajuda Alimentària. Aquesta distribució es portarà a terme entre mitjans d'octubre i desembre. L'organització treballarà amb més de 280 entitats. La distribució que porten a terme a mitges des de Creu Roja i la Federació Espanyola de Bancs d'Aliments (Fesbal) aconseguirà atendre més de 247.000 persones.