El Consell Comarcal de la Garrotxa, en l'últim ple, va aprovar per unanimitat la modificació de la plantilla orgànica i la relació de llocs de treball del Consell Comarcal per al 2020. L'aprovació comporta de la figura de tècnic inspector de turisme. En l'àmbit econòmic, aquesta plaça es financia amb recursos estables provinents del conveni de cooperació i assistència local amb la Diputació de Girona i una part de la recaptació provinent de l'Impost d'Estades Turístiques (IAE) que la Generalitat de Catalunya liquida de forma directe amb el propi Consell.

El portaveu de la CUP, Lluís Riera, va valorar que la figura d'inspector turístic com una bona cosa. Va opinar que «més enllà de la inspecció ens hem de plantejar un control dels pisos turístics». Segons ell, les reparacions de pisos per a finalitats turístiques són les úniques obres que es fan en alguns pobles. Va considerar que si el model de pisos turístics s'imposa, el Consell Comarcal s'haurà de plantejar fer un cens de pisos turístics. També va considerar que més enllà de fer venir turistes, la comarca s'ha de plantejar tenir un equilibri. Riera va plantejar que l'últim cap de setmana la comarca havia quedat saturada.

El portaveu d'ERC, Miquel Reverter, va definir de bona notícia la creació de la figura d'inspector turístic. Això no obstant, va considerar que hauria fet falta definir més les tasques de l'inspector turístic abans de dur l'aprovació al ple.

No van obrir per por de la covid

En el mateix ple, l'alcalde de Santa Pau, Pep Companys (ERC), va explicar que el dilluns dia 12 d'octrubre alguns establiments del seu poble no van obrir, perquè en els primers dies del pont havien vist una saturació de gent i que no hi havia respecte a les regles de la covid. L'alcalde de Beuda, Bernat Sanz, va explicar que a Beuda hi havia hagut problemes, perquè hi havia gent que volia fer taules de més de sis persones.