El Senat va acordar dijous, per unanimitat i a iniciativa d'Esquerra Republicana, una moció que permetrà rebaixar el cànon de costes per a les activitats de platja durant la propera temproada d'estiu 2021. Segons han informat els republicans, es tracta d'una moció que es va treballar conjuntament amb el sector per tal d'incentivar l'activitat econòmica dels municipis del litoral durant la pandèmia de la covid-19.

El senador per Girona Jordi Martí Deulofeu ha explicat que aquest acord ha de permetre «estendre un any les concessions i les autoritzacions, de manera que no es computi aquest exercici 2020». Tot i això, quedaran excloses de la iniciativa aquelles comunitats autònomes que tenen delegada aquesta competència.

Segons recorden des d'Esquerra, l'aprovació d'aquesta moció se suma a la iniciativa parlamentària del mes de juny a través de la qual Jordi Martí va aconseguir el compromís de la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, per rebaixar el cànon de les activitats de platja d'aquesta temporada 2020, com així va acabar essent.

Excempció del cànon anual

Martí ha explicat que la moció recull, per tant, l'excempció del pagament del cànon anual per a aquelles activitats que han hagut de cessar la seva activitat a causa de la crisi sanitària. A més, en el nou text també s'inclou una bonificació de «com a mínim un 50%», o amb caràcter proporcional, per a totes aquelles activitats que hagin hagut d'obrir en dates posteriors a les que ho havien fet en temporades anteriors. També es contempla aquesta opció en aquells casos que hagin hagut de reduir l'espai útil de les ocupacions per poder complir amb les distàncies de seguretat.

Martí ha apuntat, finalment, que la moció, que també s'ha treballat conjuntament amb la resta de partits polítics, permetrà que les activitats puguin posposar el pagament del cànon i fer-ho de manera fraccionada.

Per tot plegat, Martí es mostra satisfet amb el resultat obtingut. «Al final, entre tots hem aconseguit que la rebaixa que demanàvem per al sector turístic de les activitats de platja inclogués algunes mesures» extres, assenyala el senador. «Són mesures en defensa de les activitats del sector i la protecció dels llocs de treball», ha reblat el representant gironí d'ERC al Senat.