Les comarques gironines es bolquen aquests dies en la commemoració del Dia Mundial contra el Càncer de Mama, una jornada que oficialment se celebra avui i que serveix per donar a conèixer la malaltia, fer costat a les dones que hi han passat i promoure la participació en els plans de detecció precoç, ja que el cribratge és clau per millorar el pronòstic del tumor més freqüent en la població femenina. Aquest any, la pandèmia ha obligat a suspendre algunes tradicions com el gran llaç humà de la plaça Miquel Santaló de Girona. Tot i així, la Fundació Oncolliga i l'AECC s'han hagut de reinventar per adaptar-se a la realitat actual.

D'una banda, l'Oncolliga ha fet una crida a «tenyir de rosa» els municipis gironins i ha organitzat la Cursa de les Mames, una iniciativa solidària en la qual s'anima els participants a fer una ruta de 5 o 10 km per l'entorn del seu municipi. Hi han participat 3500 persones que han fet un donatiu de 10 euros cadascuna. També ha organitzat una conferència virtual aquesta tarda.

D'altra banda, l'AECC ha posat en marxa la campanya Treu pit per elles, iniciativa que reivindica el paper de les dones que, als anys 70, van lluitar per a la recerca del càncer de mama. Es venen productes solidaris a diversos punts de la província i també es poden comprar al web de l'associació. Finalment, amb la intenció de donar resposta a molts dels dubtes que es plantegen els homes afectats, avui a les sis de la tarda es farà el webinar El càncer de mama masculí, un abordatge global.