Al llarg de les properes setmanes els instituts i les residències de gent gran de Catalunya comptaran amb un nou element per intentar detectar casos de covid-19. Un sistema d'automostra permetrà que en aquests centres cada estudiant, docent, usuari o treballador pugui fer-se de manera autònoma el test, amb la supervisió d'un sol professional sanitari. D'aquesta manera, el Departament de Salut espera incrementar de manera significativa el nombre de proves i tallar les cadenes de contagis més aviat, tal com va explicar ahir la consellera Alba Vergés en una visita a l'hospital de Palamós.

La setmana passada van començar a utilitzar les automostres en escoles de Girona i entre el personal de residències del Vallès i Barcelona, de manera que, de mica en mica, s'implantarà a tot Catalunya, va dir la consellera. El procediment és senzill i poc invasiu. Cada persona es fregarà durant cinc segons els dos narius i després la mostra s'incorporarà al sistema d'anàlisi habitual com la resta que es fan. «Actualment fem 30.000 PCRs diàries, a això hi hem de sumar la tècnica pooling que ens pot incrementar en 24.000 més i ara apostem per l'automostra», va assenyalar Vergés, que va afegir que aquests testos tenen l'avantatge de «ser més àgils» perquè no es necessita «tant personal sanitari».

La consellera va explicar que preveuen que aquestes automostres es vagin prenent cada quinze o vint dies per tal de poder «tenir controlats» els espais on es pot propagar. «Fent testos podem guanyar molt, però també cal tenir en compte la resta de mesures. S'han de complir», va remarcar. Així, va demanar als ciutadans que només facin «allò imprescindible» i que intentin evitar al màxim la interacció social per tal d'ajudar al sistema sanitari i els seus professionals.