El Govern d'Eslovàquia va aprovar ahir fer proves ràpides de COVID-19 a tota la població en un cap de setmana i es converteix així en el primer país que pren aquesta mesura per detectar i aïllar el virus, va informar el ministre de Defensa, Jaroslav Nad. «L'operatiu estarà a càrrec de les Forces Armades», va explicar Nad després d'un Consell de Ministres extraordinari celebrat a Bratislava.

El titular de Defensa va afegir que es mobilitzaran 8.000 efectius fins al cap de setmana del 31 d'octubre i 1 de novembre, quan tota la ciutadania està convocada per fer-se la prova d'antígens al col·legi electoral on va a votar. A Eslovàquia hi ha uns 6.000 col·legis electorals i a cada un hi haurà un equip de militars, sanitaris i personal civil per recollir les proves i coordinar el procés.

«Perquè tinguem èxit, caldrà que hi vagi el màxim nombre de gent», va puntualitzar per la seva banda el primer ministre, Igor Matovic, que s'inclina per una prova voluntària, encara que no es descarta que finalment sigui obligatòria. «No tenim encara resposta definitiva sobre si serà o no voluntari i sobre els incentius i desincentius per acudir al test», va explicar Matovic. En cas de ser obligatori seria necessària una reforma legal exprés, mentre que si fos voluntari l'executiu va suggerir que aquells que es neguessin podrien perdre el dret a percebre certes ajudes socials i exempcions fiscals.

Durant tot el cap de setmana, milions de ciutadans de diferents països europeus han vist incrementades les restriccions als seus moviments; Itàlia (que ha batut un nou rècord de contagis, amb més d'11.000 en un sol dia) va anunciar ahir al vespre noves mesures, com ara la possiblitat que tindran els alcaldes de tancar zones molt concorregudes, l'avançament dels horaris en l'hostaleria o la prohibició d'esports de contacte no professionals, mentre que a França i a la Gran Bretanya es començaven a notar els efectes de les restriccions que ja s'han decidit, com ara el toc de queda que s'aplica en territori francès. A Londres, mentrestant, no poden trobar-se en espais tancats amb persones fora del seu nucli familiar.

A Bèlgica, que té la quantitat de casos per càpita més elevada d'Europa, excepte la República Txeca, el Govern va anunciar plans per a noves restriccions a tot el país a partir d'avui. Irlanda també aprovarà avui mesures més estrictes.

Amb l'excepció de Bèlgica, els líders europeus s'han centrat sobretot en restriccions locals dirigides als punts calents del virus en les zones urbanes, després que els tancaments generalitzats de principis d'any desencadenessin una de les pitjors recessions que es recorden.