Dia rere dia augmenten els temors per l'augment de contagis en plena segona onada de la pandèmia i també els déjà-vu d'un confinament que va paralitzar l'activitat durant mesos. El món judicial va sortir prou mal parat dels mesos de pausa, amb uns jutjats gironins que acumulen nivells de saturació per sobre de la mitjana catalana i estatal.

Segons el president de l'Audiència Provincial de Girona, Fernando Lacaba, la segona onada no provocarà la suspensió de l'activitat judicial. «La primera onada ens va agafar a tots per sorpresa, però aquesta vegada estem preparats i hem après molt de l'experiència passada», assenyala. «Tenim moltes possibilitats abans d'optar per la paràlisi judicial, i l'escenari és diferent. Tindrem una segona onada però no s'aturarà l'activitat judicial», assegura.

Ja s'han suspès alguns judicis per l'empitjorament de la situació sanitària a la província, com ara un judici amb jurat popular que s'havia d'iniciar divendres per un acusat de matar un home d'una ganivetada a la Rambla de Figueres l'abril de l'any passat. Amb tot, de moment els òrgans treballen amb normalitat, i segons Lacaba, la «majoria» ho fan seguint el mètode tradicional presencial.

El teletreball està indicat, sobretot, a judicis civils, ja que en els litigis penals cobra molta importància la gestualitat i l'actitud dels acusats, ja que és fonamental per confirmar la seva credibilitat davant del jurat. «Ho estableix la Llei, que diu que la regla general en aquests casos és que els judicis es fan als jutjats», sosté Lacaba.

La situació és molt diferent quan es tracta de gestions alienes al judici, com ara tramitacions o la signatura del jutge, qüestions que sí que es poden resoldre de forma telemàtica. També s'opta per aquesta via quan algun treballador és part d'un col·lectiu de risc. «Per regla general s'insta el jutge a acudir al lloc de treball», conclou.

Sobre la càrrega de treball que suporten actualment els jutjats gironins, la Junta de Personal de funcionaris de Justícia de la província de Girona assegura a aquest mitjà que compten amb un volum «molt important» de feina endarrerida.

De fet, alguns jutjats de la província tenen uns nivells de saturació el doble d'elevats que durant la primera meitat de l'any passat. Segons l'última estadística del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), entre el mes d'abril i el juny han entrat més casos als jutjats dels que s'han resolt. Per desembussar els òrgans, el CGPJ ha nomenat personal de reforç, però la Junta -que està integrada pels sindicats CSIF, STAJ, CCOO i UGT- critica que «només s'ha reforçat la jurisdicció social», mentre que «manca més personal a la resta de jurisdiccions per aconseguir rebaixar el volum de treball que ha quedat acumulat».