El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha obert la porta a allargar les noves restriccions més de 15 dies si les dades no milloren. «Nosaltres no ho hem descartat mai. Els efectes i l'impacte real de les restriccions només els començarem a notar en una setmana», va apuntar Ramentol al programa FAQS de TV3. El secretari general de Salut va avançar que «en els pròxims dies, màxim dues setmanes» s'activarà ja l'aplicació de rastreig Radar Covid.

D'altra banda, el cap del servei de Malalties Infeccioses de l'hospital Germans Trias i Pujol, Bonaventura Clotet, confia en nous medicaments i testos ràpids, més que no pas en la vacuna: «En mig any tindrem fàrmacs que evitaran que la gent es mori de covid. A hores d'ara ja ha baixat molt la mortalitat, però encara es podrà aconseguir baixar més», va dir Clotet, que no creu que un restaurant sigui «més perillós» que el transport públic. «Si s'hagués invertit en eines de diagnòstic immediates i tractaments eficaços, no seríem on som», va criticar.

Per solucionar-ho, el secretari general de Salut va apuntar que avui dilluns ja es podran començar a fer testos d'antígens (més ràpids i segurs) a tots els Centres d'Atenció Primària (CAP) de Catalunya.

«Tenim 2.300 persones que es dediquen a identificar contactes estrets i en seran més. A partir d'ara, incorporarem un equip que investigarà on creuen que s'han contagiat, intentarem refer la història de tots els contagis», va finalitzar Ramentol.

D'altra banda, el conseller d'economia i president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, explicava ahir que les ajudes de 40 milions d'euros per als sectors afectats per les noves mesures sanitàries del Govern poden ser ampliables «depenent de la situació». Això ho feia després que el sector de la restauració qualifiqués d'«insuficient» la dotació prevista per la Generalitat. Segons càlculs de Pimec, els bars i restaurants deixaran d'ingressar uns 780 milions d'euros pel tancament obligat d'aquests, mínim, 15 dies.

Ahir, en declaracions a la premsa després de visitar l'hospital de Palamós, Aragonès va assegurar que es vol que «en qüestió de setmanes es puguin rebre aquests recursos». La previsió de la Generalitat és aprovar el paquet d'ajudes acordat per a la restauració dimarts, de manera que ja es puguin començar els tràmits per sol·licitar-les. El conseller es va comprometre a fer efectiu el cobrament de les ajudes «com més aviat millor» i de manera «immediata».

Aragonès va tornar a demanar al Govern central ajornar el cobrament de l'IVA i altres impostos com l'IRPF als restaurants, tancats a Catalunya durant 15 dies per evitar contagis, i que se suspenguin les cotitzacions socials per donar suport als negocis. «Nosaltres acompanyarem amb ajudes directes, però cal que el Govern espanyol també acompanyi», va demanar abans de puntualitzar que no ha rebut encara resposta a la seva demanda. «No tinc cap dubte que si és un govern responsable, aplicarà mesures».