Després de l'aprovació de l'últim paquet de mesures que la Generalitat va posar en marxa el divendres passat, Pere Aragonès «no descarta» una nova restricció més severa a Catalunya. Es tractaria del toc de queda, una mesura que ja fa uns dies que està activa a algunes ciutats de França -entre les quals París- i que també s'ha estrenat a partir d'aquesta passada mitjanit a Bèlgica.

El vicepresident de la Generalitat aclareix que aplicar el toc de queda a Catalunya, ara per ara, «no està damunt la taula», però no ho descarta, ja que considera que la pandèmia ha ensenyat «a no descartar res». En aquest sentit, Aragonès diu estar centrat en el compliment de les mesures que es van aprovar divendres i va explicar ahir, en una entrevista a Cadena SER, que s'ha reunit amb diversos representants de les administracions locals perquè se segueixin complint aquestes restriccions.

El també conseller d'Economia va recordar la prohibició de menjar i beure a l'aire lliure -unes imatges que s'han vist repetides vegades durant aquest cap de setmana als parcs i zones verdes de les ciutats- i va assegurar que els Mossos i les policies locals imposaran multes si s'incompleix.

Denúncies per «botellons»

Aquest avís arriba paral·lelament a la declaració d'Ada Colau a Catalunya Ràdio on explicava que la Guàrdia Urbana de Barcelona ha desallotjat durant la nit del divendres, el dissabte i el diumenge un miler de persones que estaven fent botellons. Es tracta del balanç del primer cap de setmana amb bars i restaurants tancats per les noves restriccions i l'alcaldessa de Barcelona va advertir que això ha de ser un «toc d'atenció» perquè no es repeteixi el cap de setmana que ve, ja que les dades barcelonines relaten que en l'última setmana els casos de coronavirus a la ciutat s'han doblat.

La província de Girona tampoc s'ha salvat d'aquests actes incívics nocturns. L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va notificar ahir que durant aquest cap de setmana s'han aixecat 46 actes per no respectar les restriccions del Procicat a la ciutat. Concretament, de divendres a diumenge, es van posar 12 denúncies per no portar mascareta, 7 per no mantenir la distància de seguretat o fumar sense respectar-la, 1 a un local, 13 per botellons, 12 per molèsties o soroll a la via pública, i una per reunir-se més de sis persones a l'interior d'un domicili. Aquest últim cas es va posar en coneixement de la policia pels veïns. Madrenas, va afirmar que continuaran controlant les restriccions i que «no abaixaran la guàrdia», ja que considera «injust» que «els bars i restaurants hagin de tancar, i que d'altra banda passin aquestes coses». Madrenas també va explicar que estan elaborant un protocol conjunt amb els Mossos d'Esquadra per treballar en la mateixa direcció respecte d'aquests controls.

La mateixa tònica va repetir-se a Palamós, on la Policia Local i els Mossos d'Esquadra van interposar prop de 50 denúncies a grups de joves per incomplir les restriccions per la covid-19. Entre aquestes, no dur mascareta, no mantenir la distància de seguretat i consumir alcohol i drogues a la via pública. La majoria de les concentracions de joves, molts d'ells menors, van produir-se a la zona de la platja Gran. Els agents van comptabilitzar grups de gairebé cinquanta persones sense mantenir les distàncies i consumint alcohol.

L'arribada de les ajudes

L'augment dels botellons arriba després de la prohibició de bars i restaurants de tenir obert aquest cap de setmana, un fet que ha comportat moltes pèrdues al sector. Pel que fa a les ajudes de la Generalitat per la restauració, Aragonès assegura que el paquet d'ajudes per aquest i altres sectors afectats s'aprovarà avui en el consell executiu. De la mateixa manera, destaca que davant la possibilitat que s'ampliés el tancament dels establiments més de 15 dies, «es plantejarien una ampliació de la quantitat acordada». Cal recordar que la dotació inicial serà de 40 milions d'euros, una xifra que molts van desacreditar.

Per altra banda, Aragonès va manifestar que encara no havia rebut resposta de la carta que va enviar el divendres a Pedro Sánchez perquè l'executiu central fes una moratòria o una reducció d'impostos als negocis afectats per les mesures restrictives, però tot i això confia rebre resposta.

Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus