El boletaire que diumenge passat va trobar un projectil de la Guerra Civil en un indret de difícil accés a Sales de Llierca ha trobat part d'un altre projectil. La troballa va tenir lloc mentre buscava el primer projectil.

Abans d'ahir, a les tres de la tarda, el boletaire acompanyat de dos mossos d'esquadra especialistes en desactivació d'mossos d'esquadraartefactes explosius va sortir a la cerca del projectil d'artilleria que havia trobat i fotografiat diumenge.

Segons explica i ha estat confirmat pels Mossos, després d'una hora i quinze minuts de caminar amunt per un desnivell molt fort, es va adonar que no seguia el mateix camí que havia fet diumenge. Va comunicar als agents que la cerca seria complicada i els va demanar comprensió. Va trobar unes ulleres que havia perdut, però res més.

Llavors va decidir fer avenços ell sol per tal de trobar el camí que havia seguit diumenge i va trobar restes d'un altre projectil. En aquesta ocasió es tractava de la meitat d'un obús d'artilleria. Era força més gran que el trobat diumenge i estava carregat d'explosiu. Els agents se'l van endur.

El primer projectil encara no ha aparegut. El projectil que encara no està trobat estaria sense l'espoleta. Es tracta d'un aparell que es col·loca a la punta d'una bomba i serveix per inflamar la càrrega i provocar l'explosió. La falta de l'espoleta significa que ha estat treta o que el projectil havia estat disparat. El boletaire assegura que continuarà la recerca del primer projectil.

Soldats al Noc de Bassegoda

La zona on han trobat els projectils és de molt difícil accés i l'origen de la seva presència té diverses hipòtesis. La primera és la retirada de l'exèrcit republicà en els primers mesos del 1939. Durant la retirada, els soldats quan passaven per llocs tan inversemblants llençaven armes i equipaments perquè igualment els havien de lliurar a la frontera i pesava. Això no obstant, és complicat pensar que poguessin voler passar amb obusos per les muntanyes i fora de les rutes normals.

En canvi, segons l'historiador Josep Vilar, als anys quaranta va haver-hi una guarnició de soldats a la masia de can Noc de Bassegoda. Aquests soldats construïen foritificacions, la línia Piríneus, per preparar el territori per a una previsible invasió aliada. Durant els treballs de construcció de la línia Pirineus, segons Vilar, van fer maniobres per preparar una reacció a una invasió dels aliats i podien haver disparat peces d'artilleria.

Un cop el perill d'una invasió aliada es va haver esvaït, la presència de tropes a la zona va continuar per vigilar els maquis que entraven des de França. El 1944, va haver-hi diverses alarmes d'invasió a gran escala dels maquis que havien participat a la Guerra Mundial. Quan hi havia una alarma, els soldats de les casernes de Girona, Figueres i Olot es desplaçaven a les muntanyes on es des