Investigadors, professors associats i estudiants universitaris avui fan vaga per denunciar la "precarietat" del sector i unes problemàtiques que "venen de lluny", asseguren. A la UdG, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i Unidignitat-CGT s'han concentrat a les portes del rectorat per reclamar la presencialitat de les classes, la pròrroga dels contractes d'investigació i doctorands així com la regulació dels professors associats.

Els concentrats han cridat a la vaga per fer front a les polítiques educatives dels últims anys que han «elititzat» els estudis universitaris, tal com explica la Cirera, estudiant de la UdG i portaveu del SEPC. Denuncien que la universitat pública està «infrafinançada» i alerten que la pandèmia agreujarà encara més la situació. Durant l'acte han cremat simbòlicament diverses pancartes on recollien les reclamacions: classes presencials, regulació dels professors associats, qualitat, pràctiques o major presència del català a les aules. «Ens hem trobat en casos d'assignatures de màster en què els estudiants s'havien matriculat a una assignatura en català que s'acabava impartint en castellà», explica.

A més, recorden que la suspensió de les classes presencials va ser «imposada unilateralment» per la Generalitat. Defensen que les mesures sanitàries s'han aplicat escrupolosament i que la Udg no ha hagut d'aïllar cap classe. Per tot plegat, reclamen que es tornin a fer classes presencials i una educació de qualitat.

A més, des d'Unidignitat-CGT evidencien la precarietat dels doctorands, investigadors i professors associats. El representat sindical al Comitè d'Empresa de Personal Docent i Investigador, David Corrales, diu que la UdG no aplica l'Estatut del Personal Investigador en Formació (EPIF) i que preveu la pròrroga del contracte un quart any si no s'ha acabat la tesi. A més, posa sobre la taula que pràcticament la meitat dels docents són professors associats amb càrregues docents similars als professors titulars però amb pitjors condicions.

Aquesta tarda hi ha convocada una manifestació unitària a Barcelona.