Al llarg de la darrera setmana, la situació de la pandèmia ha anat empitjorant de manera preocupant a tota la Regió Sanitària de Girona, igual que a la resta de Catalunya i Europa.

Una de les dades que mostra més amb claredat aquesta situació és l'índex de rebrot. Aquesta xifra es calcula a través de la velocitat de reproducció mitjana dels darrers set dies i la incidència acumulada dels darrers catorze dies. Per tant, és el paràmetre que permet valorar el creixement d'una epidèmia ja que mesura els possibles nous casos diagnosticables. Segons Salut, a partir dels 100 punts, el risc és elevat. Per tant, si s'observen les xifres de les comarques que el tenen més alt, es pot copsar clarament la gravetat de la situació. De fet, cada vegada és més habitual que arribin a superar els 500 punts i que per tant multipliquin per 5 el llindar de risc alt.

Les comarca gironina més afectada actualment és el Ripollès, on el risc de rebrot és de 824,75 i se situa en quarta posició a Catalunya. El brot detectat a la residència de Ribes de Freser que afecta 37 usuaris i catorze treballadors ha fet disparar l'índex al llarg de la darrera setmana.

D'altra banda, la segueix la comarca del Pla de l'Estany, amb un índex de 791,59 punts. Fa setmanes que Banyoles està registrant una incidència de casos bastant elevada i, de retruc, municipis fronterers com Cornellà del Terri i Porqueres també han notat un augment significatiu de contagis. Com a conseqüència, la comarca és una de les més afectades.

Seguidament, el Baix Empordà se situa en tercera posició amb 658,71 punts. El principal motiu és la situació delicada que està vivint Palafrugell. Fa dies que el risc de rebrot està disparat i actualment ja és la segona ciutat de Catalunya amb l'indicador més elevat, després de Manlleu.

Seguidament, hi ha l'Alt Empordà (601,30), on la incidència de casos de Figueres i els municipis del voltant ha fet pujar el risc de rebrot a tota la comarca. El Gironès -amb el focus de contagi a Salt- completa les comarques amb el risc de rebrot per sobre de 500 punts, tenint en compte les dades proporcionades per Salut del 10 al 16 d'octubre. Finalment, les comarques de la Garrotxa i la Selva tenen una situació menys delicada però el risc de rebrot també és molt alt, amb 405,93 i 251,87 punts, respectivament. La Cerdanya (482,05) forma part d'una altra regió sanitària. En el conjunt de Catalunya, les Garrigues (1.270,45), la Segarra (1.030,98) i Osona (862,92) són les comarques amb el risc més alt.

Municipis amb alt risc

Palafrugell, Salt i Figueres segueixen sent els municipis de més de 20.000 habitants més afectats de Girona. La diferència respecte a dilluns és que Salt ha passat de tercera a segona posició. Tenint en compte els indicadors, Palafrugell i Salt segueixen superant els 1.000 punts, mentre que el risc a Figueres ha disminuït. Seguidament hi ha municipis com Vilafant i Banyoles, entre d'altres.

Quant a la velocitat de propagació del virus, el Ripollès també és la comarca gironina més afectada i la tercera de Catalunya amb una taxa d'1,93. Això vol dir que, de mitjana, una persona infectada en pot contagiar gairebé dues més. I Palafrugell és el municipi amb la taxa més elevada, 2,31, i el tercer de Catalunya.

Situació global a Girona

D'altra banda, ahir la Regió Sanitària de Girona va tornar a batre el rècord de nous casos des de l'inici de la pandèmia. En total Salut en va notificar 371 i, d'aquests, 370 s'han diagnosticat per PCR.

Des de l'inici de la pandèmia han mort 891 persones, una més que en l'anterior balanç. El risc de rebrot va pujar uns 34 punts i se situa en 472, mentre que la setmana del 3 al 9 d'octubre era de 349. La velocitat de propagació del virus va augmentar una centèsima fins a 1,31 (1,35 en l'interval anterior). La taxa de confirmats per PCR és de 213,72 per cada 100.000 habitants.

Finalment, hi ha 146 persones ingressades i d'aquestes, 29 estan a l'UCI. Les xifres es mantenen igual que dilluns. A l'hospital de Blanes hi ha dotze pacients segons la darrera actualització i, des de la setmana passada, s'han registrat quatre ingressos i una alta.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus