La diputada de JxCat al Congrés per Girona Mariona Illamola va aconseguir aprovar dilluns una esmena transaccional relativa a l'eliminació del «vot pregat» per als ciutadans que viuen a l'estranger. El text, que va ser consensuat amb el grup socialista, PP, Unides Podem i Cs, busca «promoure i impulsar, en un termini no superior als quatre mesos, una iniciativa legislativa que compti amb el major consens possible, dirigida a suprimir de la legislació electoral l'exigència de vot pregat per als espanyols residents a l'estranger».

El «vot pregat» consisteix en què les persones que viuen en altres països han de sol·licitar expressament el seu dret a vot a cada convocatòria electoral. En la seva intervenció, Illamola va posar de manifest «l'odissea» que suposa haver de votar des de l'estranger i sense tenir garanties que el vot sigui computat, ja que moltes vegades no acaba arribant a temps per a l'escrutini. «Hem de donar resposta als ciutadans residents a l'estranger i a la millora del dret de sufragi actiu», va indicar, abans d'afegir que «ja en l'informe del Consell d'Estat de 2009, previ a la reforma de la LOREG de 2011, s'alertava que el vot pregat podia contribuir a un retrocés en l'agilitat i l'eficàcia del dret a vot». Des del seu punt de vista, a la pràctica, «això s'ha confirmat».

Vot telemàtic

A més, Illamola també va defensar la instauració del vot telemàtic com a eina de segle XXI per a garantir un dret fonamental.