Les distraccions s'han convertit en la primera causa dels accidents amb víctimes. Així ho assegura el Servei Català de Trànsit (SCT), que ja situa aquesta pràctica perillosa al capdavant després de la velocitat inadequada o del consum d'alcohol i drogues. Concretament, les desatencions són darrere d'un 22,2% de la sinistralitat.

Des de principis d'any, a la província de Girona s'han imposat fins a 4.782 multes -fins a 9 d'octubre- sobretot per utilitzar el telèfon mòbil o la manipulació d'aparells similars. Utilitzar la missatgeria de WhatsApp, penjar o mirar fotos a Instagram, són pràctiques que es troben els policies quan aturen un conductor que estava manipulant el mòbil mentre conduïa.

El nombre d'expedients sancionadors iniciats per Trànsit per distraccions ja suposen un 3,5% del total de les multes que s'imposen per infraccions de trànsit a la província per part de la policia. Una dada destacada, ja que puja mig punt respecte a anys anteriors. En nou mesos i nou dies s'ha superat la xifra de les 4.700 multes per distraccions. Una xifra que enguany quan acabi el 2020 serà menor arran del confinament i la pandèmia ja que es va reduir la mobilitat durant aquest període de primavera. L'any passat es va tancar amb 8.723 expedients sancionadors per distraccions, mentre que l'anterior, amb 7.991. En total, durant el 2019 es van trametre fins a 291.445 sancions per infraccions de trànsit a Girona i l'any anterior, fins a 135.232. Una dada que mostra que en ambdós anys, les distraccions suposaven un 3% del total de multes a la província.

Es tracta, però, d'una xifra que a mesura que passen els anys va a l'alça i preocupa a les autoritats del Trànsit i les policies que treballen sobre el terreny. A tot Catalunya, enguany s'han tramitat 12.700 sancions per distraccions, de les quals 11.127 han estat per manipulació del mòbil i altres sistemes de comunicació.

Per evitar aquestes pràctiques, moltes policies i el cos dels Mossos d'Esquadra utilitzen vehicles de paisà per intentar atrapar la gent i n fraganti al volant. Sovint, quan s'enxampa el conductor, aquest ho intenta negar o amaga el telèfon.

Campanya de control

Per intentar frenar aquestes pràctiques perilloses al volant, des de Trànsit impulsen aquesta setmana una campanya policial per reduir les distraccions durant la conducció. Fins diumenge 25 d'octubre, coordinen amb les policies de trànsit dels Mossos d'Esquadra i Policies Locals, una campanya preventiva de control de les distraccions i també del compliment dels semàfors. Per aquest motiu, des de Trànsit s'ha difós la informació d'aquesta nova campanya i a través de les xarxes socials també destaca el perill de les distraccions.