La presidenta de l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), Cinta Pascual, ha reclamat al Govern que proporcioni de seguida tests d'antígens a les residències «No val d'aquí a quinze dies, ha de ser ara perquè la situació dolenta la tenim ara», ha avisat Pascual en una entrevista a l'ACN. La presidenta de l'ACRA confia que de cara a la segona onada no es restringiran les visites de familiars a residents perquè es poden fer segures i amb totes les garanties sanitàries, tot i assumint que «hi ha un risc que s'haurà de córrer». No ho veu igual amb les sortides del centre -que el Govern de moment ja ha restringit durant 15 dies-, i creu que no són segures perquè «la situació està pitjor fora que a dins».

En aquest sentit, Pascual ha apuntat que no creu que en quinze dies pugui millorar significativament la situació com per reprendre-les i ha insistit que no es poden «arriscar» a patir contagis per les estades a l'exterior.

En el cas de les visites, però, és una ferma defensora que es mantinguin perquè «són l'alegria» dels residents. A més, ha remarcat que d'ençà de l'inici de la pandèmia «s'ha après a fer-les segures» i ha assegurat que ni la patronal ni el mateix Govern aposten per restringir-les, com sí que es va fer en la primera onada. Pascual ha afegit que abans d'eliminar-les es podria plantejar fer proves a les famílies abans d'entrar al recinte per certificar que estan «netes».

La presidenta de l'ACRA ha defensat que les residències estan «molt més preparades» que fa sis mesos i ha assegurat que la «sorprendria molt» que tornés a col·lapsar tot el sistema sanitari i es repetís la situació de la tardor i primavera passades. «Hem treballat molt tant l'administració com nosaltres i estem preparats; si col·lapsen, col·lapsarem tots», ha dit, tot remarcant que ho veu «molt difícil».

Geriàtrics afectats

D'altra banda, un total de 53 residències de gent gran, que suposen el 5,1% de les 1.048 que hi ha a Catalunya, estan en‹una situació greu de coronavirus, deu més que fa una setmana, amb persones infectades i classificades amb el color «vermell», segons dades del Departament de Salut recopilades per Efe. Mentre que la gran majoria, 937, és a dir, un 89,4% de totes les residències, estan lliures de virus. La regió sanitària Metropolitana Sud és la que en té més (21), seguida Barcelona, amb 12, i la Metropolitana Nord, amb 7, mentre que n'hi ha 5 a Girona i quatre a Lleida.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus