Els indicadors de la pandèmia es van enfilar ahir a la Regió Sanitària de Girona i es van registrar xifres sense precedents des de l'inici de la crisi sanitària.

D'una banda, el risc de rebrot va augmentar 136 punts respecte a dimarts fins a sobrepassar els 600. Això vol dir que multiplica per sis el llindar de 100, que ja és considerat alt. A més, si s'analitza l'evolució d'aquest índex des de l'inici de la pandèmia, es pot observar que ja duplica el màxim assolit a la primera onada. I és que el 24 de març, l'indicador va arribar al pic més elevat amb 281,72 punts. Seguidament va baixar i es va mantenir per sota del risc alt fins a finals de juliol. Tal com es pot veure al gràfic adjunt, la xifra va anar augmentant progressivament fins que al 7 d'octubre l'indicador ja igualava el màxim assolit al març. Des de llavors, l'augment no ha tingut aturador i en pràcticament quinze dies, s'ha passat dels 200 als més de 608,25 punts actuals.

El risc de rebrot és un paràmetre que es compon de la velocitat de reproducció mitjana dels darrers set dies i la incidència acumulada de les darreres dues setmanes. Ens permet valorar el creixement d'una epidèmia ja que mesura els possibles nous casos diagnosticables els propers 14 dies i està relacionat amb la probabilitat d'aparició de nous brots epidèmics. Cal dir que l'indicador actual s'extreu de les xifres de casos de l'11 al 17 d'aquest mes.

Tenint en compte les ciutats de més de 20.000 habitants, el risc de rebrot a Palafrugell es va disparar i ja se situa al capdamunt de Catalunya amb 1668,52 punts. La segona ciutat gironina més afectada segueix sent Salt, que se situa en quarta posició a Catalunya amb 1.465,61 punts. D'altra banda, després que la setmana passada Figueres se situés al capdamunt de la regió, ja fa dies que el risc va baixant tot i que continua molt elevat. En tercera posició hi ha Banyoles que ja supera els 1.000 punts, igual que Vilafant. Val a dir, que el municipi altempordanès té menys de 20.000 habitants, però encara es publiquen les dades des que al juliol Salut en va fer un seguiment exhaustiu pels brots de l'Alt Empordà.

Quant a comarques, la més elevada de Catalunya ja és el Pla de l'Estany, amb 1.162,16 punts. La segueixen el Ripollès i la Garrotxa, en cinquena i sisena posició a Catalunya respectivament. De fet, dins de la gravetat, dimarts la Garrotxa era la segona comarca gironina amb el risc de rebrot més baix (405,93) i, en canvi, en un dia s'ha duplicat i ja sobrepassa els 800 punts. Aquesta dada demostra la inestabilitat del virus i també que municipis de pocs habitants com Les Preses o La Vall d'en Bas poden fer augmentar el risc de manera desproporcionada quan es registren més casos del que és habitual. Finalment, a la ciutat de Girona, el risc de rebrot va pujar uns 160 punts i se situa en 612.

Quant a la velocitat de propagació del contagi, la regió té una taxa d'1,51, quan la setmana passada era d'1,39. Si la xifra sobrepassa el llindar d'1, es produeix una situació preocupant perquè una persona pot infectar-ne més d'una de mitjana i, per tant, està demostrat que el virus es reproduirà considerablement.

Augment històric de casos

D'altra banda, una altra xifra preocupant és el fort augment de casos que es va viure ahir. Salut en va notificar 646 en un dia, un 73% més dels registrats el dia anterior, quan també s'havia assolit el rècord amb 371 casos. Per tenir-ne una idea, durant la primera onada les xifres més altes que es van registrar superaven els 200 casos diaris, i no era gaire habitual que això passés. En canvi, des que Salut ha decretat la segona onada a Catalunya, més d'una vegada s'han superat els 300 casos però encara no s'havia arribat a superar el llindar dels 600.

Cal recordar que no tots aquests casos s'han diagnosticat en 24 hores, sinó que resulten de les proves PCR practicades els darrers dies, majoritàriament. A més, a diferència del mes de març, es fan moltes més PCR diàries i, per tant, hi ha més resultats positius. Sense anar més lluny, el 24 de març se'n van fer 458 amb una taxa de positivitat del 0,78% i el 16 d'octubre, 3.920, amb una taxa de positivitat del 14,28%.

«Cal prendre més mesures»

El president del Col·legi de Metges de Girona, Josep Vilaplana, va remarcar ahir a aquest diari que el més preocupant de tot és que «si continuen augmentant els ingressats podríem reviure una situació com la del març i això és impensable», va destacar. Va tornar a fer una crida a la població perquè «respecti» les mesures decretades i va recordar que «encara és aviat per notar millores», tot i així va demanar que aquesta mateixa setmana ja s'imposi el toc de queda a la nit «per evitar la mobilitat entre els més joves i, així, reduir el contacte social».

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus