El màxim òrgan de decisió de la justícia, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va firmar dijous passat un conveni de col·laboració amb la Confederació Plena Inclusió Espanya per millorar l'accés a la justícia a les persones amb discapacitat intel·lectual i per adaptar-la a les seves necessitats.

En un acord que posa fil a l'agulla a l'acord vinculant de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat aprovada per l'ONU l'any 2006 que Espanya va firmar, l'òrgan de govern es compromet a elaborar protocols per garantir la igualtat d'oportunitats, prohibir la discriminació i garantir l'accés universal a la justícia per part d'aquest col·lectiu.

El president del Tribunal Suprem i del CGPJ, Carlos Lesmes, juntament amb el president de la Confederació Plena Inclusió Espanya, Santiago López Noguera, van firmar un conveni que ha d'implicar una bateria de mesures -entre les quals guies, protocols d'actuació i eines dirigides a jutges i magistrats- a tots els òrgans judicials de l'estat.

De fet, un dels objectius que té l'acord i segons exposa el CGPJ és la possibilitat de «prestar suport a jutges i magistrats durant la pràctica de diligències i proves que afectin persones amb discapacitat intelectual». També preveu canals de col·laboració amb els serveis de Vigilància Penitenciària -que a Catalunya són responsabilitat del Departament de Justícia de la Generalitat- per tal de trobar alternatives a la presó per persones d'aquest col·lectiu».

Per la seva banda, la Confederació va assegurar que es tracta d'un acord de «gran importància» per les persones amb aquesta discapacitat que millorarà les condicions d'accessibilitat i permetrà posar en marxa diversos procediments per facilitat la participació d'aquest col·lectiu en procediments judicials i en totes les seves fases.

La Confederació Plena Inclusió Espanya aplega un total de 935 entitats de tot l'Estat que representen els drets de les persones amb discapacitat intel·lectual.