Aquest cap de setmana hi haurà restricció de vehicles a la Zona Volcànica de la Garrotxa i a l'espai protegit de l'Alta Garrotxa. Quan els aparcaments i les zones més freqüentades estiguin al 75%, els responsables de trànsit desviaran l'accés dels vehicles i només es podrà arribar a les zones d'interès natural a peu o amb bicicleta. En el cas que s'arribi al 75%, quedarà activat un dispositiu format per Mossos d'Esquadra, Agents Rurals, Protecció Civil i voluntaris que informarà i desviarà el trànsit que vulgui accedir als espais centrals de la Zona Volcànica (la Fageda i volcans Santa Margarida i Croscat). A l'Alta Garrotxa desviaran els que vulguin accedir a la zona del Pont del Llierca, Sadernes i Sant Aniol.

La mesura arriba després d'uns aforaments molt elevats des del pont de l'11 de setembre a la zona volcànica ubicada dins del terme de Santa Pau. Els veïns dels barris de ca la Guapa, can Blanc i can Potxa de Santa Pau i situats al costat del bosc de la Fageda s'han queixat de la quantitat de vehicles mal aparcats que han hagut de suportar cada cap de setmana.

El dilluns dia 12 d'octubre, molts establiments de Santa Pau van tancar tot i que la zona estava plena de gent perquè veien un incompliment molt elevat de les regles de prevenció contra la covid-19.

Ahir, el director general del Medi Natural, Ferran Miralles, en declaracions a Catalunya Ràdio, va plantejar que les restriccions de trànsit no són per afavorir cap territori. Segons ell, es tracta de mesures que complementen les que el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa fa temps que fa. Des de fa anys, el Parc Natural intenta diversificar les visites. És a dir, procura que la gent visiti altres indrets del parc que no siguin la Fageda d'en Jordà, el volcà Croscat i el volcà Santa Margarida. Així, intenten portar gent a la ruta de les Tres Colades de Sant Joan les Fonts, als volcans de Sant Feliu de Pallerols i a les colades de Castellfollit de la Roca.

Les mesures són per evitar una massificació que suposa una erosió important de l'espai natural i que el parc ha de corregir sobre la base d'inversions i també per procurar que els visitants tinguin una impressió del silenci i la solitud dels paratges.

L'Alta Garrotxa

El Consorci de l'Alta Garrotxa, ahir al vespre, va comunicar que a partir d'avui entren en vigència nous protocols. Va precisar que Mossos d'Esquadra i Agents Rurals aplicaran restriccions d'accés quan se superi la capacitat d'aparcament.

L'estiu passat, l'Alta Garrotxa va rebre més visites que en anys anteriors. L'elevat nombre de visitants va incrementar els accidents i els rescats a la zona. Tot i que l'època dels banys està acabada, continua existint un elevat nombre de visitants que arriben amb cotxe fins a l'aparcament de Sadernes. Aquest aparcament va ser limitat a la primavera per evitar perill de contagis.