La pandèmia segueix desbocada a Catalunya, que per primer cop ha superat els 5.000 nous infectats en un dia, mentre que el risc d'expansió s'ha enfilat a un EPG de 635,7, gairebé 69 punts més que dijous, amb 21 morts notificades en un dia i 296 persones a l'UCI, 14 més que dijous.

La velocitat de propagació de la COVID-19 (Rt) també segueix pujant i s'ha situat en 1,46, sis centèsimes més, la qual cosa indica que cada infectat contagia una mitjana de gairebé una persona i mitja, mentre que els pacients hospitalitzats ja són 1.698, setanta-dos més que dijous.

Segons les dades epidemiològiques actualitzades pel Departament de Salut, els morts des de l'inici de la pandèmia ja són 13.725, 21 d'ells reportats en un dia.

La corba de risc d'expansió de l'epidèmia segueix creixent en ascensió vertical, amb un índex de 635,7, gairebé 69 punts més que dijous i prop de 200 punts per sobre del màxim que es va assolir el 20 de març, quan el creixement potencial del virus (EPG) va ser de 454, tot i que la situació hospitalària i de detecció de casos és millor que llavors.

Els epidemiòlegs, que veurien bé un toc de queda nocturn com a nova mesura restrictiva per reforçar les actuals, encara esperen que la corba de creixement de l'epidèmia a Catalunya comenci a moderar-se si es comencen a notar els efectes de les restriccions imposades a tota la comunitat amb el tancament de bars i restaurants i les limitacions d'activitats i aforaments.

Els casos confirmats d'infecció per PCR han passat dels 9.596 diagnosticats entre el 29 de setembre i el 5 d'octubre a un total de 21.435 detectats en la setmana del 13 al 19 d'octubre, un 123% més.

Durant els últims set dies (entre el 13 i el 19 d'octubre), els hospitals catalans han ingressat 179 persones a les UCI i n'han mort 135, quaranta-tres més que fa dues setmanes.

Pel que fa als municipis, un total de 56 de més de 20.000 habitants -deu més que dijous- superen els 500 punts de risc de rebrot de COVID-19. Els tres primers són Palafrugell, Vic i Manlleu.

Alleugerir la pressió als CAPs

D'altra banda, La consellera de Salut, Alba Vergés, ha assegurat que s'estan fent PCR als contactes de positius fora dels CAPs i que es treballa per alleugerir la pressió a l'atenció primària. En ser preguntada si es poden buscar llocs externs als centres d'atenció primària per fer proves diagnòstiques, Vergés ha contestat que s'està «fent en molts llocs» i ha posat com a exemple que aquestes PCR de contactes o la cerca d'espais per a les campanyes de vacunació de la grip. També ha assegurat que s'ha reforçat el personal administratiu i les centraletes. D'altra banda, ha demanat al govern espanyol poder tornar a contractar estudiants d'últim curs per suplir la manca de personal, per exemple a infermeria, com ja es va fer al març.

Vergés ha explicat que les trucades diàries al 061 s'han triplicat i que s'estan fent «tots els esforços» per atendre aquest volum. En aquest sentit, també ha afirmat que s'estan posant centraletes «a marxes forçades» en l'atenció primària.