Madrid i vuit municipis més de la comunitat van sortir ahir a les cinc de la tarda de l'estat d'alarma per donar pas a noves restriccions, com el toc de queda que s'aplica a la capital entre les 00.00 i les 6.00 hores i que restringeix les reunions nocturnes, es mantenen les restriccions de sis persones durant el dia i limitacions d'aforament en locals.

El toc de queda és una de les mesures anunciades divendres pel conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, en roda de premsa en la qual va indicar també que es posaran en marxa restriccions a la mobilitat a 37 zones bàsiques de salut de la regió en substitució de l'estat d'alarma, que entren en vigor dilluns. Des de la Comunitat de Madrid demanen al Govern central que respecti aquestes noves restriccions. La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, diu que en cas de l'estat d'alarma «s'inclogui les zones bàsiques i els horaris de Madrid». A més, ha precisat que es tracta d'una estratègia sanitària que els està «donant resultats» i que «ajuda l'economia».

Davant setmanes «complicades», per a tota la regió es manté la limitació de reunió durant el dia de sis persones «llevat que siguin convivents». Pel que fa a l'hostaleria i la restauració se suspèn el servei de barra i en taula es redueix l'aforament al 50 % i en terrasses al 75 %. Així mateix, en els salons de banquet es redueix l'aforament al 50%. Els establiments comercials no podran iniciar l'activitat abans de les 6 hores i hauran de tancar a les 22 hores, a excepció dels que prestin serveis imprescindibles i inapalazables. L'aforament roman com fins ara, al 75%.

Toc de queda a València

Durant aquesta setmana diverses autonomies han anunciat l'enduriment de les restriccions i ahir ho va fer el País Valencià, que aplica el toc de queda des d'aquesta passada matinada i fins al 9 de desembre. El president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, va anunciar ahir un confinament nocturn -entre les 00.00 hores i les 06.00 hores del matí- que només permetrà la mobilitat a les persones que vagin a treballar, tinguin una urgència mèdica o es desplacin per atendre a persones dependents. Les altres mesures per frenar la segona onada de covid-19 són la limitació a sis persones de les reunions de caràcter familiar o social en espais públics i privats entre persones no convivents; l'avançament en l'horari de tancament dels jardins i les zones d'esplai a l'aire lliure; i la prohibició de la venda d'alcohol a la nit a excepció de la restauració.