La faràndula olotina és la protagonista de l'exposició Fer el cap gros. Supervivències dels imaginaris popularsL'artista sabadellenc Oriol Vilapuig ha volgut donar vida a les figures de la faràndula olotina. Per això, va demanar a un grup d'olotins que escollissin una de les peces i li donessin vida a través d'un llençol il·luminat, creant d'aquesta manera un teatre d'ombres xineses.

«Vaig generar un plató, on la gent pogués activar l'imaginari popular», va explicar Vilapuig. De l'experiència, n'ha sortit un vídeo que es projecta al Museu dels Sants d'Olot , al costat de diverses fotografies que transmeten una processó de cossos projectats en un sentit fantasmal.

Amb aquesta acció, l'artista ha volgut interpretar des de la perspectiva actual i contemporània l'imaginari popular. Les peces escollides surten al carrer en comptades ocasions l'any i algunes han estat modelades per reconeguts escultors de l'escena artística local. Els visitants reconeixeran, entre altres peces, els cabeçuts d'Olot, el drac del Carme i els ratolins de Bonavista.

El que es podrà veure a l'exposició és d'una part la pel·lícula de la processó d'una faràndula viva gràcies a les ombres xineses i una sèrie de fotografies que recorden els vint elements de faràndula activats per donar un toc popular.

Vilapuig va explicar que li interessava molt el fet que els imaginaris i les tradicions populars són molt rics i antics i «venen d'un substrat pagà de revolta i transgressió». Va considerar que el cristianisme i l'època turística han donat noves formes, «però encara hi ha com un substrat darrere que perviu aquesta manera ancestral de transgressió i de revolta que hi ha en tot ritual».

L'exposició es pot visitar del 31 d'octubre al 29 de novembre, a la planta baixa del Museu dels Sants i forma part del projecte Obres els Dipòsits.