Catalunya desperta avui de la segona nit amb toc de queda després que el Govern central aprovés diumenge l'estat d'alarma i durant la mateixa tarda la Generalitat apliqués un confinament nocturn sense precedents que restringia la mobilitat des de les deu de la nit fins a les sis del matí per tal de frenar els contagis per coronavirus.

Seguint les normes establertes, els establiments oberts al públic van haver de tancar a les 9 de la nit, mentre que els esdeveniments culturals tenien opció d'acabar a les 10. Aquelles persones que tornessin d'un acte cultural, així com persones que haguessin participat en una actuació judicial o tornessin d'un viatge, havien d'ensenyar documentació que ho avalés, com el bitllet o l'entrada. Tothom, en excepció d'aquelles persones que anessin a treballar, tornessin a casa després de sortir de la feina, o tinguessin qualsevol urgència sanitària o haguessin d'atendre persones grans o amb algun trastorn, havien de ser dins dels seus domicilis tocades les 10. A més, els citats anteriorment havien de portar el certificat autoresponsable de la pàgina web de la Generalitat.

A Girona el toc de queda va deixar els carrers buits diumenge. Les grans artèries com la carretera de Barcelona o la Gran Via Jaume I van quedar-se sense cotxes i no s'hi veia pràcticament ningú, llevat dels repartidors de menjar a domicili que fins a les onze de la nit van estar treballant. També s'hi va poder veure algun veí passejant el gos.

Els Mossos van muntar un dispositiu amb diversos controls repartits pel territori, en els quals aturaven els pocs vehicles que circulaven. Els agents informaven de la nova situació del toc de queda però no van multar els conductors que no podien justificar la seva presència al carrer. Un dels més importants va ser el que hi havia col·locat a la sortida de l'autopista AP-7 a Salt (Gironès). Tres patrulles de la policia catalana van estar controlant els vehicles i advertint que el toc de queda no permetia estar més tard de les deu de la nit al carrer. En poc més de mitja hora tot just van aturar una desena de vehicles que circulaven fora de l'horari establert pel toc de queda, i que no podien justificar la presència. Els Mossos no els va sancionar però sí que se'ls advertia que no estava permesa l'activitat en aquella franja horària.

Sense sancions

En total el balanç de la primera nit de l'aplicació de toc de queda va ser de 101 persones i 10 vehicles identificats a tot Catalunya i no van aixecar cap acte, segons afirma el comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Eduard Sallent. Pel que fa a la quantitat de gent que va saltar-se el confinament al carrer, Sallent assegura que va haver-hi menys afluència de gent a les vies i van detectar-se situacions «puntuals» de persones que eren a la via pública, sobretot entre les 22 h i les 23 h de persones que lliuraven a domicili menjar de la restauració o s'enduien comandes cap a casa.

En aquests controls informatius s'identificaven ciutadans, se'ls preguntava per què eren al carrer, d'on venien o cap a on es dirigien, i se'ls advertia que la mateixa conducta seria sancionable a partir de la nit de dilluns amb multes d'entre 300 i 6.000 euros. «Algú que camina pel carrer i no pot justificar-ho, si és el primer cop que se'l troba, se li generarà un expedient amb proposta de sanció d'uns 300 euros», va detallar. El comissari en cap va advertir que aquells que no vulguin complir la normativa de forma voluntària i mantinguin actituds desafiants rebran la «contundència» de l'aplicació de la normativa.

Sallent va felicitar el comportament ciutadà en les primeres hores del toc de queda, en què els Mossos van actuar juntament amb policies locals i Guàrdia Urbana per donar compliment a la nova situació legal.

Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus