La portaveu de Catalunya en Comú Podem a la Comissió de Salut, Marta Ribas, va registrar ahir una bateria de preguntes sobre la campanya de recollida de donacions impulsada per l'hospital Trueta. En concret, segons es pot veure en el qüestionari obert en la mateixa pàgina web de l'hospital, les donacions aniran destinades a: UCI COVID-19; projecte LIBERIA per a la millora del benestar dels pacients amb dificultats de comunicació ingressats a l'UCI i al projecte de renovació de butaques per a pacients hospitalitzats. Ribas admet «sorpresa» per aquesta campanya i considera que «aquestes demandes afecten serveis essencials de l'atenció hospitalària que haurien d'estar finançats amb recursos públics i que en cap cas podem dependre de donacions de particulars» .

Per aquest motiu, Ribas ha registrat una bateria de preguntes per saber si el Trueta ha sol·licitat a l'ICS els recursos pels equipaments i projectes que explica a la seva campanya de recollida de donacions i quin dèficit d'UCI té l'hospital.

Resposta del Trueta

La direcció del Trueta va emetre un comunicat en el qual van explicar que aquest programa, anomenat Fes+Trueta es va crear fa tres anys i compleix «tots els requeriments normatius i legals exigibles en aquests tipus d'iniciatives ja que el Trueta és una entitat beneficiària del mecenatge a efectes de la Llei 49/2002.

També van explicar que els fons provinents de donacions altruistes es destinen, sobretot, «a cobrir necessitats complementàries per millorar el benestar de pacients i familiars, és a dir, actuacions destinades bàsicament a la millora del seu confort, com ara la renovació de butaques d'hospitalització o de sales de descans. També han permès fer un salt qualitatiu en determinades àrees assistencials o adquirir nous equipaments».

Finalment, van detallar que el tancament pressupostari del Trueta per a aquest any estarà al voltant dels 205 milions d'euros, xifra que suposa un creixement del 14,68 % respecte a l'exercici anterior. Les donacions cobriran el 0,5% d'aquesta despesa.