L'onada de conatgis de coronavirus a Catalunya segueix en augment i els expertes demanen mesures més dures que el toc de queda nocturn. Ahir el secretari general de Salut, Marc Ramentol, va assegurar que se n'anunciaran de noves cara a divendres -quan caduquen les restriccions vigents. «Hi haurà noves mesures perquè les necessitem», va remarcar en roda de premsa. El secretari general va apuntar que encara que s'està veient una lleugera desacceleració en el creixement de l'epidèmia gràcies a les restriccions a la restauració «no deixa de ser un creixement».

Ramentol va insistir que la situació «és crítica» i el sistema sanitari «no aguantarà gaires dies ni setmanes» el ritme de contagis. Ramentol també ha detallat que les UCIs estan al 80% d'ocupació i que de tots els llits ocupats el 46% ho estan per pacients amb coronavirus.

El secretari general de Salut va evitar detallar quines són aquestes noves mesures que s'aplicaran, però va explicar que estan sotmeses a un debat tècnic. Així, no es va voler referir a la possibilitat d'un confinament de cap de setmana, com havia suggerit la portaveu del Govern, Meritxell Budó, o de confinaments perimetrals de zones amb una alta incidència. En tot cas, va fixar el límit en divendres, que és quan expiren les mesures vigents fins ara després de 14 dies en actiu -amb la possibilitat que es prorroguin i se n'afegeixin de noves.

Per la seva banda, el coordinador de la unitat de seguiment del coronavirus a Catalunya, Jacobo Mendioroz, va advertir que la situació «és crítica» i va afegir que és «gairebé insostenible» pel ràpid creixement del nombre de casos. «Si hi ha un moment on ens hem de conscienciar que la situació és molt complexa i que hem d'extremar mesures, és aquest», insisteix.

En relació amb les escoles, Mendioroz va dir que continuen treballant perquè siguin espais segurs però va alertar que en alguns centres s'ha superat el 10% de positius respecte al total d'alumnes, dades que ha qualificat de «molt preocupants». L'epidemiòleg va aclarir que els contagis no acostumen a ser als centres escolars sinó a fora, però va remarcar que mentre els contagis a l'exterior siguin tan freqüents «serà difícil funcionar amb normalitat» a les escoles. «Hi ha moltes afectacions en infants, confinaments de grups estrets i d'escoles que dificultaran el curs escolar», va avisar.

D'altra banda, Ramentol va admetre que aquesta setmana s'han registrat alguns retards en la realització de proves PCR a persones que l'han sol·licitat i el va atribuir al gran nombre de peticions rebudes.

Afectació en hospitals

Alguns hospitals catalans han començat a cancel·lar operacions previstes i, tal com ja van advertir molts facultatius, els centres ja estan reprogramant cirurgies per poder absorbir tots els casos derivats de la segona onada de la pandèmia de la covid -19. Els primers a començar a reprogramar han estat els hospitals de les Terres de l'Ebre. A l'hospital Josep Trueta, de Girona, també s'han començat a reprogramar algunes operacions, així com visites a especialistes a causa de l'increment de l'nombre de pacients, han informat avui fonts de CCOO. La pressió assistencial s'ha incrementat els últims dies no només per l'augment d'ingressos per covid-19, sinó pels brots que afecten l'hospital Verge de la Cinta de Tortosa (Tarragona) i l'hospital Comarcal d'Amposta (Tarragona), que han hagut de reorganitzar la seva àrea quirúrgica.