Els serveis de Neurologia, Radiologia i Anestesiologia del Trueta han arribat a les 100 primeres trombectomies mecàniques en pacients que han pati un ictus sistèmic agut amb oclusió arterial de gran vas per un trombe. El procediment consisteix en la introducció d'un catèter en una artèria del pacient per arribar fins al coàgul que l'obstrueix -i que ha provocat l'ictus- i poder-lo extreure.

Aquest tipus de teràpia endovascular es va començar a fer de manera puntual l'octubre del 2018 però no va ser fins al setembre del 2019 que es va començar a realitzar de manera continuada i amb un horari fix. De fet, el 21 de març i en plena pandèmia, es va ampliar l'horari d'atenció a 12 hores diàries els 365 dies de l'any.

L'objectiu era reduir els trasllats fora de la Regió Sanitària de Girona i el temps d'accés al tractament de reperfusió. Als que arriben fora d'horari, se'ls continua derivant al Germans Trias i Pujol de Badalona. Els resultats aconseguits amb les primeres cent intervencions són, segons Salut, molt bons perquè s'ha aconseguit recuperar un de cada dos pacients tractats que patien un ictus molt greu.

Aquests procediments es fan en una sala equipada amb tecnologia específica: la sala d'intervencionisme. En el 85% dels casos realitzats fins ara, s'ha aconseguit una recanalització arterial cerebral i s'ha pogut extreure el trombe que ocloïa el vas, recuperant així la perfusió cerebral.