El Govern destinarà 306 milions d'euros a un paquet d'ajudes per pal·liar l'impacte de les noves restriccions aprovades ahir entre els sectors econòmics i els col·lectius socials més afectats. Així, en els pròxims dies s'obriran quatre línies d'ajuts per compensar la pèrdua d'ingressos en els següent àmbits: cultura, amb 17,2 milions per a entitats i empreses del sector; educació en el lleure, amb 20 milions per suplir la manca d'activitat de les entitats; esport, amb 10 milions per als clubs federats; i establiments de restauració, oci nocturn, estètica o parcs infantils, amb 50 milions que s'afegeixen als 40 aprovats la setmana passada.

En l'àmbit de l'emergència habitacional, el Govern destinarà 26 milions a cobrir la totalitat de les ajudes al lloguersol·licitats que compleixin els requisits, 12 milions en el lloguer, per part de l'Agència de l'Habitatge, d'aparthotels en desús per reallotjar famílies i 2 milions a la rehabilitació d'habitatges. Seguint amb les mesures socials, el Govern destinarà 125 milions a ampliar el pressupost de la Renda Garantida de Ciutadania i les aportacions addicionals a la Creu Roja o el Banc d'Aliments. Finalment, la Generalitat activarà una línia d'ajut de 18 milions d'euros pel turisme i una de 13 milions per a la indústria i la promoció econòmica.

Les queixes

Foment valora positivament els nous ajuts econòmics anunciats pel Govern però avisa que l'increment «encara és insuficient» tenint en compte la paralització de l'economia i la situació «d'enfonsament» de molts sectors. Per altra banda, considera «desproporcionat» limitar el comerç de més de 800 metres quadrats i obligar al tancament dels centres comercials.

A l'hostaleria, el Gremi de Restauració de Barcelona troba també d'«insuficients» els 90 milions d'euros que la Generalitat ha posat sobre la taula per salvar el sector i afirma que «el Govern s'ha limitat a rectificar i ampliar la dotació pressupostària d'unes ajudes després d'haver reconegut que l'assignació inicial era insuficient». PIMEC va reclamar al Govern que permeti «una obertura parcial» del sector de la restauració als migdies per «donar oxigen a bars i restaurants».

Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus